Szórakozás

Tarantino szerint Belmondo a film királya

Quentin Tarantino (Quentin Tarantino)
Quentin Tarantino (Quentin Tarantino)

A francia mozi élő legendája a lyoni Lumiére Filmfesztivál idei díszvendége, az amerikai rendező ez alkalomból beszélt érdemeiről.

Quentin Tarantino először vesz részt a Lumiére Filmfesztiválon, amelynek díját idén neki ítélték oda életművéért. Az október 20-ig tartó vetítéssorozat programjához a filmtörténet népszerű és klasszikus darabjaiból válogattak a szervezők.

A hétfő esti megnyitón Claudia Cardinale arra emlékezett, hogy három filmet forgatott Belmondóval, Daniel Auteuil pedig hangsúlyozta: a Belmondóhoz hasonló emberek jelentik a mozit, “ha előttük tisztelgünk, a populáris művészet előtt is tesszük”.

Quentin Tarantino a franciák által Bebelnek becézett Belmondót a film “királyának” nevezte. Felidézte, hogy a színész a francia újhullám nagy rendezőinek alkotásaiban tűnt fel, minden műfajban otthonosan mozgott, akciófilmeket és krimiket is forgatott, és mielőtt Jackie Chan bemutatta volna mutatványait, Belmondo már elkápráztatta a közönséget a sajátjaival. Tarantino dicsérte a most nyolcvan esztendős művész életerejét, karizmáját.

A képre kattintva Belmondó galéria nyílik!
Fotó: AFP

Jean-Luc Godard 1960-ban Belmondóval forgatott Kifulladásig című filmjében a fiatal színész egy plakát előtt arról álmodik, hogy egy napon Humphrey Bogart lesz belőle. “A következő húsz évben mindenki azt remélte, hogy Jean-Paul Belmondo lehet” – fogalmazott a rendező.

A lyoni filmfesztivál Belmondo számos filmjét – köztük a Majom a télben, a Bolond Pierrot és a Százezer dollár a napon című produkciót – tűzi műsorra a következő napokban. A programban a Ponyvaregény, a Kutyaszorítóban és a Becstelen Brigantyk rendezőjének alkotásai közül is válogatást láthat a közönség. A fesztivál szervezői a mustra öt helyszínén összesen százezer látogatóra számítanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik