Szórakozás

Enyhe telet jósolnak a klímakutatók

szánkó, tél, hó (szánkó)
szánkó, tél, hó (szánkó)

Viszonylag enyhe telet és átlagos csapadékmennyiséget jósolnak a nemzetközi meteorológiai intézetek az idei télre, egyedül a japánok számítanak zord télre a Kárpát-medencében.

Enyhe telet jósol a többség

A világ nagy országainak meteorológiai intézetei rendszeresen készítenek hosszú távú, három vagy hat hónapra vonatkozó szezonális előrejelzéseket. A most kiadott legfrissebb adatok szerint enyhe télben reménykedhetünk idehaza.

A Brit Meteorológiai Intézet egyértelműen az átlagosnál melegebb nyárra számít, átlagos csapadék mellett. A Columbia Egyetem kutatói szintén a megszokottnál enyhébb télre számítanak hazánk térségére vonatkozóan, akárcsak az Amerikai Meteorológiai Szolgálat és egy olasz biometeorológiai kutatóközpont.

Kis eséllyel zord tél is jöhet

Bár a legtöbb intézet a meleg tél mellett rakja le a voksát, vannak kivételek. Az Orosz Hidrometeorológiai Intézet már inkább átlagos hőmérsékletű télre számít, míg a Japán meteorológusok enyhébb ősz után egyértelműen hideg telet várnak hazánk területére. A csapadékról elég egyöntetű a kép, az intézetek átlagos lehetőséggel számolnak, szinte kivétel nélkül.

Érdemes óvatosan bánni az előrejelzésekkel

Bár nagynevű intézetekről van szó, érdemes nem készpénznek venni előrejelzéseiket. A hosszú távú előrejelzések beválása bevallottan igen alacsony, és bár az elmúlt időszak jellegzetességeit jól megfogták, éppen az idei nyárra vonatkozóan tévedtek nagyot, mert az átlagosnál hűvösebb és csapadékosabb nyarat ígértek.

Így csökkenthető a fűtési költség!

Ha az enyhébb tél forgatókönyve válik is be, ez legfeljebb az átlagosnál egy-két fokkal enyhébb telet jelent. Tehát a tél, azért tél marad, kemény fagyokkal, hidegekkel és hóval.

A hazai háztartások energiaköltségének nagyjából a 80%-át a fűtési kiadás teszi ki. A vékony, szigetelés nélküli falak, a rossz nyílászárókon, az elöregedett ablakokon igen nagy mennyiségű meleg szökik ki, pedig néhány egyszerű trükkel tízezrek spórolhatóak meg – írja az ablakszigetelo.hu.

Kevesen tudják, hogy ha 1 Celsius-fokkal csökkentjük a szoba hőmérsékletét, akár hat százalékkal is csökkenthető a fűtési költség. Az öreg nyílászárókat, ablakokat, ajtókat utólagosan is lehet szigetelni, ami 15-20%-os megtakarítást is eredményezhet.

A radiátor mögé szerelt hőtükör is olcsó, de hatékony megoldás lehet, amely néhány ezer forintból kijön és észrevehetően emeli a szobák hőmérsékletét.

A szobák szellőztetésénél is van spórolós megoldás. Rövid ideig, de intenzíven szellőztessünk. Ilyenkor a levegő kicserélődik, de a szoba és a falazat nem hűl ki, a résnyire nyitott ablakokkal viszont csak az utcát fűtjük.

Az ablakokra helyezett redőny vagy akár csak egy vastag függöny is sok energiát spórol meg, akárcsak a fatüzelésű kazánok megtisztítása, amely 10%-kal is javíthatja a fűtés hatásfokát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik