Szórakozás

Még mindig sok az ittas vezető

A hétvégén sokan az „iszik vagy vezet" szlogen helyett az „iszik és vezet" mellett döntöttek Komárom-Esztergom megyében.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság kiemelt figyelmet fordít az ittas járművezetők kiszűrésére. Az egyenruhások a hétvégén számtalan esetben fújatták meg a szondát a megállított kerékpárosokkal, motorosokkal és gépkocsivezetőkkel, 30 esetben pozitív lett a teszt eredménye. Kiszűrtek egy olyan segéd-motorkerékpárost is, akit korábban eltiltottak a vezetéstől.

A rendőrség minden esetben eljárást indított a szabályszegőkkel szemben.

A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság a jövőben is elsődleges feladatai egyikének tekinti az ittas gépjárművezetők kiszűrését, emellett pedig a passzív biztonsági eszközök használatára is nagy hangsúlyt fektet.

Mi az a zéró tolerancia?

2008. január 20-án lépett életbe a zéró tolerancia elve: 0,5 ezrelékes véralkoholszintig szabálysértés vagy közigazgatási szabályszegés, e felett viszont már bűncselekmény az ittas járművezetés.

A főkapitányság ezért felhívja az állampolgárok figyelmét, hogy a rendőrség továbbra is zéró toleranciával viseltetik az ittas gépjárművezetőkkel szemben. Akit bűncselekmény elkövetésén tetten érnek, annak azonnal, a helyszínen elveszik a jogosítványát. Akinél a szonda elszíneződik, azt vagy vérvételre állítják elő, vagy hitelesített eszközzel végzett légalkoholmérésnek vetik alá. Aki a közúti ellenőrzést követően nem tudja a vezetést átadni másnak, kénytelen a helyszínen hagyni az autóját. A pénzbüntetés vagy bírság mértéke, illetve az, hogy a vétkes jogosítványát milyen időtartamra vonják be, a véralkoholszinttől függ.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik