Szórakozás

Elfáradtál? Pihenj nyugodtan!

edzés (edzés, edz)
edzés (edzés, edz)

A rendszeres mozgás a legjobb betegségmegelőzési módszer - írjuk több hónapja tartó sportos sorozatunkban. De mit tegyünk, ha elfáradunk?

– A jó közérzet megőrzése, a betegségek megelőzése az egyik legfontosabb feladatunk, ha boldogan akarjuk élni hétköznapjainkat. De ügyelni kell arra, hogy a sportot ne vigyük túlzásba, időben figyeljük fel a figyelmeztető jelekre, amelyek azt üzenik: pihennünk kell – javasolja állandó fitnesz szakértőnk, Lajkó Krisztián.

A szuperman is zihálni kezd…

– Természetes dolog, hogy a sportolást követően, az edzésterhelések hatására és fizikai sőt szellemi munkavégzést követően fáradságérzetet jelez a szervezetünk. Teljes mértékben egyénfüggő, hogy kinél mikor jelentkeznek a tünetek. Egyes emberek jobban bírják a terhelést mások hamarabb „kikészülnek”. Léteznek olyan elnyűhetetlennek tűnő egyének, akik extra sokáig bírják a terhelést majd egyszer csak a szervezet jelez és kifulladnak. Ez egy visszajelzés a testünktől, hogy közeledünk a terhelhetőségünk határa felé – mondta Krisztián.

Hozzátette: tulajdonképpen két fő okra csoportosítható a fáradság: pszichés fáradság és szervi fáradság (idegi, izom, anyagcsere, keringési eredetű, légzési eredetű, szervrendszeri, regeneráció hiányából fakadó) Az esetek többségében ritkán jelentkezik csak az egyik típus ,hiszen a megfigyeljük a felsorolást szorosan összekapcsolódnak kapcsolódhatnak a kiváltó okok.

Fejben dőlnek el a dolgok?

A pszichés fáradság többnyire valamilyen lelki okra, teherre vezethető vissza. Ha ez fellép egy sportolónál, akkor jelentősen csökken a teljesítőképesség ,a koncentráció, a koordináció. Ezek a problémák nem csak a sport teljesítményre, hanem a mindennapi életre is kihatással vannak. Természetesen megvannak azok a módszerek, edzés módszerek amivel vissza lehet terelni a sportolót a helyes útra. Ilyenkor több aktív pihenésre és hosszabb regenerációs időre van szüksége mint normál esetben. Sokszor előfordul, hogy egy kellemes beszélgetés, egy jó hallgatóság segít átlendíteni a krízisen.

– Ha helytelen a sorozatok, gyakorlatok, edzések közötti pihenési idő, akkor hátráltatja a fejlődést, csökken az edzés hatékonysága, túledzettséghez – sérüléshez vezethet . Sajnos – tapasztalatom szerint – majdnem mindenki hirtelen akar „bomba” formába kerülni, és nem adja meg a testnek azt az időt , ami kompenzálni tudja az edzéseken kapott ingereket.

Panaszkonak az izomsejtek

– Izomfáradság hátterében az izomsejtekben kialakult anyagcsere-folyamatok állnak. Ez a fáradságforma inkább az állóképességi sportágakra jellemző. Ha túlságosan intenzív a mozgás, akkor az izmok energiaszolgáltató anyagai elfogynak, ezek újratermelődéséhez pár másodperc is elegendő és ismét képes az izomzat az újabb terhelésre. Egy másik kiváltó ok nagy intenzitású munka esetén a tejsav felszaporodása a mozgás alatt, után. Ennek a regenerálódásához jóval több időre van szükség – a megszűnése néhány órától akár napokig is eltarthat.

– Az anyagcsere szintű fáradság általában kezdő sportolókra vagy olyan esetekre jellemző, ahol a szervezet nem tud megfelelő mértékben regenerálódni. Ilyenkor a testben túlságosan felszaporodnak savas bomlástermékek, jelentősen csökken a vér cukorszintje. A test oxigénhiánya nő, légszomj léphet fel (zihálás). Ritkább esetben előfordul a test szénhidrátraktárainak kimerülése, de ez csak kezdő sportolóknál vagy extrém időtartamú terheléseknél (például maratoni futó) fordul elő, vagy abban az esetben, ha valaki túl gyakran végez edzéseket, és nem megfelelően táplálkozik.

Töltsd fel az energia raktárakat!

– A keringési és a légzési fáradtságot két szerv (szív és tüdő) működésének elfáradása okozza. Ezt az oxigén ellátottsági zavart azzal tudjuk orvosolni, ésszerűen, megfontoltan javítjuk az állóképességünket. Fontos, mint minden esetben, a fokozatosság – figyelmeztet Lajkó Krisztián.

– Minőségi edzést csak megfelelő pihenés után képes elviselni a test. Szükség van a szervezetünknek megfelelő módon történő pihenésre ahhoz, hogy teljesítőképességünket, erőnlétünket, állóképességünket, koncentrációnkat javítani, fejleszteni tudjuk. Az edzések alatt felszaporodott bomlási anyagokat a pihenések alatt üríti ki a szervezet. Ilyenkor töltődnek fel a kimerült energiaraktárak. Ha egy nap kimarad az edzésből, semmi gond, a szervezet meghálálja. Amikor már meg volt a kellő pihenőidő, végezzünk valami teljesen másféle mozgásformát, sportolást – tanácsolja a szakedző.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik