Szórakozás

Hogyan vezessünk ősszel?

vezetes(210x140)(2).jpg (vezetés, )
vezetes(210x140)(2).jpg (vezetés, )

Csütörtökre virradóra az országos és a fővárosi napi minimumhőmérsékleti rekord is megdőlt. Ezzel teljesen megváltoztak a közlekedési viszonyok. Íme néhány tipp,hogyan kerüljük el a baleseteket.

Az őszi hónapokban a balesetek legfőbb kiváltó oka, hogy a vezetők nem a megváltozott időjárási-, látási- és útviszonyoknak megfelelően vezetnek. A legtöbb problémát a romló látási viszonyok és a csúszós utak okozzák. Ritkábban és rövidebb ideig süt a nap, és a napsugarak egyébként is hegyesebb szögben érkeznek a Földre, jobban vakítva a járművezetőket. Az esős, ködös, sötét idő sem könnyíti meg a vezetést.

Időben készítsük fel autónkat a megváltozott körülményekre!

A világítóberendezéseket tartsuk tisztán, ami nem csak azért fontos, hogy azok optimális távolságot világítsanak be, hanem azért is, hogy más közlekedőket ne vakítsunk el. A szennyezett fényszóró  vakító hatást idézhet elő.

A gépjárműveket – főleg hosszabb autóút előtt – ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálva minden biztonsági berendezést és tartozékot. Az akkumulátor, a gumiabroncsok, a világítás és a fékrendszer ellenőrzése önmagában nem elég. Hiszen a jól működő és „csíkmentesen” törlő ablaktörlő lapátok, a megfelelő ablakmosó folyadék vagy a páramentesítő egyaránt az őszi közlekedés fontos kellékei.

Fotó: Shutterstock

Legyünk még óvatosabbak, tartsuk be a követési távolságot!

A megváltozott látási és útviszonyok – különösen esős időben, illetve ködben – más járművezetői magatartást követelnek. Nagyobb követési távolságot kell tartani az ilyenkor igen gyakori utoléréses balesetek, azaz „koccanások” elkerülése érdekében.

Hogy megelőzzük a közlekedési baleseteket, vezessünk lassabban, óvatosabban, körültekintőbben. Vigyázni kell az úttest mellett haladó gyalogosokra (lakott területen belül és kívül egyaránt), mindig biztosítani kell a gyalogosok elsőbbségét a kijelölt gyalogos-átkelőhelyeken, és a figyelmetlenül az úttestre lépő gyalogosokra is ügyelni kell.

A gyermekek különösen az iskolák környezetében vannak nagyobb veszélynek kitéve. Nem árt tudni, hogy esős-szeles időben a gyalogosok általában kevésbé körültekintőek, hiszen a kellemetlen időben – érthető módon – mielőbb célhoz szeretnének érni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik