Szórakozás

Ez a világ legmeredekebb utcája – videó

35 százalékos a lejtése. Jó kondiban kell lenniük az ott élőknek, ha gyalog járnak. Autósoknak a kézifékkezelés elengedhetetlen.

Az Új-Zélandon, Dunedin városban található út 350 méter hosszú, és mint a világ legmeredekebb utcája szerepel a Guiness Rekordok Könyvében.

Ránézésre felfelé igencsak megdézsmálja az üzemanyagtankot, biciklivel pedig csak lefelé lehet kellemesen közlekedni rajta. Feltéve persze, ha megbízhatók a fékek. Az utcán gyalogjárdák helyett lépcsőt használhatnak a járókelők.

A meredek Baldwin Street nem az egyetlen kaptató a városban. A várost egykor gyarmatosító angolok ugyanis Londonban tervezték meg a település úthálózatát, de nem voltak tisztában a helyi terepviszonyokkal. A mérnökök azonban nem jöttek zavarba a tervrajzok láttán: a meredek hegyoldalt is leaszfaltozták.

( fotó: AFP)

A képek láttán kíváncsiak lettünk, milyen lehet egy ilyen út mellett élni? A kéziféket valószínűleg senki sem felejti el behúzni, mikor leparkol a ház elé, és ha kiszakad a bevásárlótáska, nem lehet kellemes a guruló narancsok után futkozni.

(fotó: Wikipedia.org)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik