Szórakozás

Több mint 50 méteres Magyarország legnagyobb reggelizőasztala

Magyarország legnagyobb reggeliző asztala (Magyarország legnagyobb reggeliző asztala)
Magyarország legnagyobb reggeliző asztala (Magyarország legnagyobb reggeliző asztala)

Első alkalommal állították fel Magyarország legnagyobb reggelizőasztalát, amely több mint félszáz méteres hosszával bekerült a hazai rekordok történetébe.

A teljes értékű gabonával készült gabonapehellyel, tejjel, friss gyümölcsökkel megpakolt, 50,52 méteres asztalnál egyszerre 112-en falatoztak a Millenárison. A Nestlé Fitness FitBalance Millenárison felállított rekord során egy óra alatt több százan költötték el a kiegyensúlyozott életmódnak megfelelő reggelijüket.

„A cél az volt, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a kiegyensúlyozott táplálkozás részeként nem hagyható ki a reggelizés az étkezések közül” – hangsúlyozta Michael Nixon, a rekordkísérletet szervező Nestlé ügyvezetője.

A reggeli kihagyása komoly problémának számít hazánkban, erre egy nemrég készült, országos reprezentatív felmérés is rávilágított. „E szerint mindössze a szülők fele ragaszkodik ahhoz, hogy reggelizzen a gyermeke, a többieknél elmaradhat az első étkezés. Ez veszélyes az egészség szempontjából; ezért is fontos a mostani figyelemfelkeltés: egy gyors és kiegyensúlyozott összetételű reggelire mindenkinek időt kell szakítania” – figyelmeztetett Kubányi Jolán, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke. Hozzátette: a magas rosttartalmú, teljes értékű gabonával készült pékáruk, gabonapelyhek változatosan elkészítve, friss gyümölccsel, tejtermékkel és innivalóval kínálva ideális szereplői lehetnek a családi reggelinek.

Nem csupán a táplálkozástudományi szakember int a tudatos reggelizésre, hanem az eseményen részt vevő gyakorló édesanyák is fontosnak tartják, hogy csatlakozzanak a nap első étkezésének népszerűsítéséhez.

„Ha korán indul a napunk, inkább előre felkészülök a rohanásra, mert a reggeli sosem maradhat ki!” – mondta Gubás Gabi színésznő, aki szerint a közös étkezésnek is rendkívüli a szerepe abban, hogy a gyerekek megfelelő példát lássanak. „A reggelizés szokás kérdése. Nálunk ez nem csak egy alkalom az étkezésre, hanem arra is, hogy akár csak tíz percet is, de együtt legyen a család.” Hasonló véleményen van Farkasházi Réka is, aki a gyermekeivel érkezett a Nestlé Fitness FitBalance Millenárisra. „Mindig reggelizünk, hétköznap és hétvégén egyaránt. Leülünk együtt az asztalhoz, mert gyermekkoromban ezt láttam, és ezt a szokást viszem tovább” – mondta a színésznő, akinek családjában hagyományos reggeli, friss, szezonális gyümölcs és teljes értékű gabonapehely kerül az asztalra.

Amíg a rekord méretű asztalnál falatoztak a reggelizők, addig Buday Péter mesterszakács saját receptjei alapján készített gabonapelyhes finomságokat kicsiknek és nagyoknak. Mint mondta, a kiegyensúlyozott étkezési szokások megalapozásának hatékony módszere, ha a gyerekeket játékos módon bevonjuk az étrend megtervezésébe és a fogások elkészítésébe. „Nincs unalmas étel, csak megszokott hétköznapok. Változtassunk apró trükkökkel, könnyen és gyorsan, együtt elkészíthető receptekkel!” – tanácsolta.

„Magyarországon még nem volt a reggelizéssel kapcsolatos rekord, ezt a Nestlé állította fel elsőként hazánkban” – igazolta a rekordkísérletet Sebestyén István, a Magyar Rekord Egyesület elnöke.

“A Magvas gondolatok a reggeliről” felmérés alapját a Medián Közvélemény- és Piackutató Intézet által 2011 októberében Magyarországon végzett kérdőíves felmérés képezi. A kutatás 500 édesanya megkérdezésével készült, akik legfeljebb 4-14 éves gyermeket nevelnek. A felmérés támogatója a Nestlé Hungária Kft.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik