Szórakozás

Hátat fordít a Dómnak a Szabadtéri?

A Dóm tér átépítése miatt változik a Szabadtéri színpadának és nézőretének elhelyzése is.

Mint azt a Szeged24 megírta, a BorTér pavilonjainak elbontása után, még az ősszel elkezdődik a szegedi Dóm, és közvetlen környezetének a látogatóbaráttá alakítása. A munkálatokra kétmilliárd forintot nyert pályázaton az egyház.

A teljesség igénye nélkül: ebből az összegből kívül-belül felújítják a templom épületét. Az alagsorban télen-nyáron látogatható kiállítótér nyílik az egyházi gyűjtemény számára, mely most a szeminárium épületében van elhelyezve.  A tornyok egyes szintjein is kiállításokat láthatunk, sőt a tervek szerint lift is visz majd a kilátóba.

fotó: Bozsó Krisztián

A Szeged24 úgy tudja, magában a templomban is gyökeres változás történik: a szentélyt az eredeti terveknek megfelelően a főhajó végéből előrehozzák a kupola alá, közelebb a hívőkhöz. Megújul a Dömötör torony is, és a Dóm főbejárati lépcsősora alatt, a szabadtéri idényben használt öltözők is megszűnnek, területük kibővül.

A változások ugyanakkor gondot is okoznak a Dóm téren. Az idén a munkálatok miatt a Dugonics térre kényszerül a karácsonyi vásár és a következő szezonban az átépítés miatt máshogy kell majd megoldani a szabadtéri színpadának és nézőterének elhelyezését.

Jelenleg több elgondolás is létezik a Dóm tér jövő nyári berendezéséről. Ezek közül az egyik az, hogy a színpadot és a nézőteret is megfordítják, és a Dómnak háttal a építik fel.
–Egyelőre nincs döntés a kérdésben, a várossal közösen fogunk határozni -mondta a Szeged24 érdeklődésére Egri Gábor, a fesztivál igazgatóhelyettese. Azt azonban elmondta, Szabadtéri biztosan lesz jövőre is, nemsokára sajtótájékoztatón ismertetik a programot.

Kövesse a Dóm tér építését élőben

Ajánlott videó

Olvasói sztorik