Szórakozás

Kókuszolaj – A sokoldalú csodaszer

kókusz (kókusz, )
kókusz (kókusz, )

Pár érv a kókuszolaj mellett.

Egyre többen használnak manapság kókuszolajat (vagy nevezik kókuszzsírnak is) a konyhában Magyarországon. Nem csak a táplálkozásban betöltött szerepe miatt érdekes ez az olaj, hanem az egyéb felhasználhatósága miatt is valódi csodaszer – írja Simon Alexandra fitnesz instruktor, saját közösségi oldalán, a Fitness Junkie-n.

Alexandra, állandó szakértőnk most megosztott velünk – a teljesség igénye nélkül- néhány érdekes tényt a kókuszolajról:

1.Jó hatással van az immunrendszerre

Az anyatejben is megtalálható a laurinsav, amely nagyban elősegíti a kisbabák immunrendszerének kialakulását szintén megtalálható a kókuszolajban, még hozzá nagy százalékban. A laurinsav hatékony segítség a herpesz, az influenza kezelésében, valamint a gombák és baktériumok elpusztításában. Továbbá nagymértékben gyógyítja a szív- és érrendszeri megbetegedéseket, segít, hogy az érfalak rugalmasak maradjanak.

2.A sütés, főzés egészségesebb vele

A kókuszolaj stabil szerkezetének köszönhetően, többszöri felmelegítés után sem keletkeznek benne rákkeltő méreganyagok. A kókuszolaj bár 92%-ban telített zsírsavakat tartalmaz, azonban ezeknek a szerkezetük nagyban különbözik a többi zsírsavtól. Nem mennék bele a szénláncolatok kifejtésébe, de ez kutatásokkal bizonyított tény. Ezek a zsírsavak képesek a vékonybélből közvetlenül felszívódni, így nem vesznek részt a zsíranyagcserében. Nem zsírpárnává alakul, hanem az izmokban energia keletkezik belőlük. Ilyen szempontból nagyon hasonlítanak a szénhidrátokhoz, hiszen azonnali energiaforrásként szolgálnak, de a szénhidrátokkal ellentétben nem okoznak kiugróan magas vércukor-emelkedést. Azt is fontos kiemelni, hogy egy gramm kókuszzsír sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz grammonként, mint az összes többi étkezési olaj. Általában 9 kcal/grammal kell számolnunk, azonban a kókuszolajnál ez a szám mindössze 0,9 kcal/gramm.

3.Gyorsítja az anyagcserét

Szervezetünk gyorsabban felhasználja az energiát, így a diétában is nagy szerepe van. Továbbá az anyagcserének köszönhetően a pajzsmirigy problémákra is megoldás lehet.

4.Egyéb betegségek kezelésére is alkalmas

Helyreállítja emésztését: a benne található zsírsavak a legtöbb gyomor- és bélbetegség (legyen az fekély, gyulladás, vagy bármely más panasz) esetén is jól és gyorsan felszívódnak a szervezetben, kifejtve kedvező élettani hatásaikat. A gyomor- és bélpanaszok mellett a kókuszolaj valamennyi epe- és májprobléma esetén is egyedülálló segítséget nyújt az egészség visszaszerzéséhez. A legtöbb zsírral ellentétben a kókuszolaj nagyszerű segítség cukorbetegség esetén. Kimutatták, hogy fogyasztásával az inzulintermelés fokozódik, a vércukor pedig jobban hasznosul a szervezetben

Fotó: Northfoto

Egy dolgot még fontos kiemelni. Két formában találkozhatunk a boltokban kókuszolajjal. Bár a címkéken sokszor nem ezt látjuk, hanem inkább azt, hogy finomított vagy hidegen sajtolt, de ez magát az előállítási formát jelzi inkább.

Szűrt:

A szűrt annyit tesz, hogy „finomított, fehérített, szagtalanított”. (Bio termékeknél a fehérítési folyamat nem vegyileg történik) Ez az olaj elég alapos feldolgozáson esik át. A végeredmény egy színtelen, ízetlen, és szagtalan zsír. Ez a copra-nak nevezett szárított kókuszból készítik. A coprát kemencében szárítják ki, vagy még jellemzőbb, hogy kiteszik a napra néhány hétre. A szárított kókuszt elválasztják a héjtól, kivonják az olajat és finomítják. A bio minőségű termékeknél a feldolgozás folyamata sokkal kíméletesebb és a szárítás steril ellenőrzött körülmények között történik

Szűz:

A „szűz” azt az olajat jelöli, ami kevésbé erős finomításon esik át, ami általában alacsonyabb hőfokon történik. A szűrt fajtához képest, a szűz kókuszzsír friss kókuszdióból készül, nem a coprából. A zsír számos módszerrel kinyerhető, forralással, erjesztéssel, hűtéssel, préseléssel, vagy centrifugálással. Mivel nem magas a hőmérséklet és nem használnak vegyi oldóanyagokat, a zsír megtartja a természetes növényi anyagokat, ami egy jellegzetes, szelíd kókusz ízt és illatot kölcsönöz.

Melyik a jobb?

Látszatra igazából nem lehet megmondani a különbséget, de a szűz változatnak kókusz illata és íze van, míg a szűrté teljesen semleges.

Sokan azon az állásponton vannak, hogy a szűrt már nem is jó. Szakértőnk úgy véli, a feldolgozás folyamatának köszönhetően minden kókuszolaj alapvetően ugyanannyi mennyiségű egészséges közepes láncú zsírsavat tartalmaz. Ezek a zsírsavak nagyon ellenállóak a hővel szemben, és a többszörösen telítetlen zsírsavakkal szemben, nem sérülnek a feldolgozás során.

Sokan ezt a típusú olajat használják szívesebben a főzéshez és a testápoláshoz egyaránt, mert nem zavarja meg az ételek ízét, és nem hagy szagot a bőrön sem. Mindenesetre, ha valaki a napraforgó olajról áttér a szűrt kókuszolajra, már akkor is nagyon sokat tett az egészségéért- teszi hozzá Simon Alexandra.

További érdekességekért, életmódváltással kapcsolatos hasznos tippekért és tanácsokért kattintson ide!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik