Szórakozás
balatoni hajózás (balatoni hajózási zrt., )

Négyen fulladtak bele a Balatonba

Buthy Lilla
Buthy Lilla

2013. 09. 20. 19:22

Évek óta sikerül tíz alá szorítani a balatoni halálos áldozatok számát , a 90-es években nemegyszer 45-en, 50-en lelték halálukat a vízben nyaranta.

Az idei nyári szezonban négyen fulladtak bele a Balatonba, de az esetek közül mindössze egy vezethető vissza emberi felelőtlenségre, a többiben valamilyen korábbi betegség játszott szerepet – közölte a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata pénteken az MTI-vel.

A közlemény szerint Bagyó Sándor, a VMSZ elnöke kiemelte: évek óta sikerül tíz alá szorítani a balatoni halálos áldozatok számát egy-egy szezonban, ami különösen annak a fényében “hatalmas eredmény”, hogy a 90-es években nemegyszer 45-en, 50-en lelték halálukat a vízben nyaranta.

A szervezet elnöke szerint a halálesetek számának visszaszorítása a más szervezetekkel, a vízi rendészettel és a meteorológiai szolgálattal végzett közös munka eredménye, s ennek fontos része a megelőzés.

Beszámolt arról, hogy az idén jelentősen emelkedett a főként kagylók általi vágásokat, a horzsolásokat és a zúzódásokat jelentő könnyű strandi sérülések száma, súlyos esetekből viszont kevesebb történt, ami arra utal, hogy a strandolók egyre komolyabban veszik a figyelmeztetéseket.

A VMSZ strandi mentői a szezonban 65 helyszínen adtak szolgálatot, és 3023 alkalommal láttak el könnyű sérülteket, 92 alkalommal súlyos sérülteket, három újraélesztésben vettek részt és 13 alkalommal végeztek vízből mentést.

A szervezet hajós szolgálatát – amelyben fontos szerep jutott a két sürgősségi mentőhajónak – 87 esetben riasztották, 19 embert mentett ki vízből vagy hajóról, és 42 embert részesített egészségügyi ellátásban. Tevékenységét az Országos Mentőszolgálattal, a légi mentőkkel és a vízi rendészettel összehangolva, együttműködve végezte. A VMSZ búvárszolgálatát nyolcszor kellett bevetni.

A horgászok és a vitorlázók miatt a vízi mentők – csökkentett létszámmal – folyamatos ügyeletet látnak el ősszel is a Balatonon. Eddigi munkájukat Pintér Sándor belügyminiszter a közlemény szerint köszönő levélben ismerte el a napokban.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Tragikus hirtelenséggel

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.