Szórakozás

Iparosok Napja Ópusztaszeren

Koltay Miklós
Koltay Miklós

2013. 09. 19. 16:21

Ritka, már-már elfeledett népi mesterségekkel ismerkedhetnek meg a látogatók Ópusztaszeren, az Iparosok Napján.

Szeptember 21-én munka közben leshetjük meg többek között a szappanfőzőt, a kádárt, a csipkeverőt, a tápai gyékényszatyor szövőt, a fazekast és a szakajtókötőt. Ezen a napon a környékbeli kistermelők is lehetőséget kapnak, hogy őszi terménykosaraikkal büszkélkedjenek.

Cipész, papucsos (Cipész, papucsos)

A hagyományos Szüret és Iparosok Napja elnevezésű programon felidézik a régi Mihály-napi kirakodóvásárok hangulatát. A skanzen portáin népi iparosok mutatják be mesterségeik fortélyait. Az őszi munkálatok közül kiemelt figyelmet kap természetesen a szüret, de bemutaták a híres szegedi fűszerpaprika feldolgozásának munkafolyamatait is.

Az érdeklődők a tevékeny részesei lehetnek a napnak, préselhetnek szőlőt és kipróbálhatják a lábbal működtetett paprikamozsarat, a külüt is. Az Iparos műhelyek környéke patkolókovácsok ritmusos kalapálásától lesz majd hangos, ahol tanúi lehetünk egy lópatkolásnak is. A kovácsműhely kohója mellett az olvasóköri kemence is felizzik: az itt készült finomságokat bárki megkóstolhatja és hazaviheti a recepteket. A gyermekeket egész nap népi játszóház várja a Tanyai iskola udvarán, a szüreti készülődés jó hangulatáról népzenészek gondoskodnak.

A Nomád Parkban olyan középkori magyar mesterségek kerülnek a fókuszba, mint az ötvösmesterség, de bemutatják azt is, hogyan készül a gyapjúfonal. Akik elfáradtak, azok felüdülésre lelhetnek a gyógyító sátorban, akik megéheztek, kóstolhatnak a helyben készült áldosból. Borszűrő Szent Mihály napja a gazdasági év őszi fordulója, egyben behajtási ünnep is. Erről magyar pásztorkutyák látványos terelési bemutatójával és rackakörmöléssel emlékeznek meg szeptember 21-én, szombaton az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2016. február 26.
A Microsoft informatikai világcég magyarországi székháza az egykori óbudai Gázgyár területén létesült Graphisoft parkban, a főváros III. kerületében.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemű – különösen szerzői jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó készítője közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelőssége e körben kizárt.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.