Szórakozás

Minden napra jut halott az utakon

376-an haltak meg a közlekedési balesetben az év első kétharmadában. Jobb a helyzet, mint tavaly ilyenkor.

Kevesebb halálos baleset

Az ORFK most kiadott közleménye szerint 2013 első nyolc hónapjában – bár nőtt személyi sérüléses balesetek száma – kevesebben haltak meg az utakon, mint a tavaly ebben az időszakban. Az idén eddig 336 tragédiával végződő baleset történt, 376-an vesztették életüket ezekben, a legtöbben Pest és Bács megyékben. Tavaly 5-tel több tragikus baleset és 23-ral több halott volt.

Az idén 376-an haltak meg közlekedési balesetben. Illusztráció.  (Fotó: Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság)

Kik a legveszélyesebbek?

Az okok változatlanok: 2350 sérüléssel járó baleset történt meg nem adott elsőbbség, 1570 a kanyarodási szabályok megszegése miatt. 994 esetben okozták ittas emberek a bajt.

A jelentés szerint a legtöbb közúti szerencsétlenséget továbbra is a gyorshajtók okozzák. Januártól augusztusig 2911 sérüléses balesetet róttak fel nekik rendőrök. Ez a nyolc hónap baleseteinek 29 százaléka.

Gyorsan, de mennyire?

A statisztika ugyanakkor nem tesz különbséget abszolút és a relatív gyorshajtók között. Előbbi a megengedett sebességhatárt túllépő balesetokozókat, utóbbi a sebességet rosszul megválasztó sofőröket jelöli.

E lényeges különbségre, valamint a rendőrségi statisztikák e hiányosságára a Vezess.hu egyik cikke hívta fel a figyelmet egy évvel ezelőtt. A manapság is sokat idézett írás egy KSH jelentésre hivatkozva rávilágít, hogy a rendőrségi mutatók a gyorshajtók számlájára írnak olyan baleseteket is, amelyekben az előírt sebességhatárt betartva, de nem az út- és időjárási viszonyoknak megfelelő tempóban közlekedők okozták a tragédiát.

Pest és Bács megye útjai a legveszélyesebbek. De kikre kell figyelni? Illusztráció (Fotó: MTI)

A portál 2011-es statisztikája szerint az összes sérüléses baleset 0,8, az összes halálos baleset 2,8 százalékát okozták az utakon száguldozó autósok, szemben az ORFK által kommunikált 29,3 illetve 41 százalékkal. Az autós szakportál szerint a rendőrségI számadatok a traffipaxok csak legitimálását szolgálják, elvonva a figyelmet a sokkal balesetveszélyesebb vezetői hibákról.

Csongrád megyei körkép

Megyénkben minden tekintetben romlott a helyzet az előző év ezen időszakához képest: 331 könnyebb, 186 súlyos sérüléssel járó baleset történt a megye útjain, szemben a tavalyi 307, illetve 181 esethez képest.Húsz halálos szerencsétlenség történt, héttel több mint tavaly.

A régióban továbbra is Bács-Kiskun megyében a legveszélyesebb közlekedni. Itt eddig 35-en vesztették életüket. Csökkent viszont az ittas vezetők által okozott balesetek száma. Tavaly 37, idén 33 esetben volt bódult sofőrök, biciklisek és gyalogosok miatt baleset. A legtöbb koccanás és karambol (135) abból adódott, hogy valaki nem adta meg az elsőbbséget. Sebességtúllépés miatt 99 baleset történt.

A hétvége igen feketére sikeredett, a Hír24 esti hírműsorában is az okokat kutatták. Itt láthatja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik