Szórakozás

Ötvenéves a kazetta

Ma már hipszter kulttárgy a dobozolt mágnesszalag.

Fél évszázaddal ezelőtt kezdte meg a Philips a kompakt kazetták sorozatgyártását. Bár a szabadalom korábbi, a holland multi ezt a napot tekinti a magnókazi születésnapjának.

A középkorúvá lett kazetta dicsfénye a digitális technológia térhódításával jelentősen halványul, mégsem mehetünk el mellette pusztán csak legyintve. Hajdanán a világ egyik legnépszerűbb terméke volt, több milliárd darabot adtak el belőle világszerte. Csak a ’80-as években 900 milliót.

Középkorú a kazetta (Fotó: Northfoto)

Fénykorát Magyarországon a ’70-es, ’80-as ’90-es években élte. Népszerűségét egyszerűségének és könnyen kezelhetőségének köszönhette. Egy gombbal a rádióból, két gombbal egy másik kazettáról bármit fel illetve átvehettünk, ha pedig bekapta a szalagot a lejátszó, jöhetett a ceruza és a tekergetés.

Európában és az Egyesült Államokban a CD elterjedése vetett véget a kompakt kazetta tündöklésének, ugyanakkor a fejlődő országokban ma is kedvelt hordozó, elsősorban alacsony ára miatt.

De nem csak a szegény országok népei őrzik az analóg technikát. A digitalizált világ hipsztereinek körében is egyre népszerűbb a 20-as 30-as éveikben járók számára nosztalgikus tárgyak, így a kazetta is. Pólókról, plakátokról köszönnek vissza, és a szórakoztatóipar is egyre inkább kezdi észrevenni a benne rejlő lehetőségeket. Kiadók tucatjai dobják piacra, kifejezetten fiataloknak szóló lemezeiket mp3 mellett ilyen formában is. És, hogy min hallgassák. Itt az ideje feltúrni a házat a régi rádiókért és walkmanekért.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik