Szórakozás

Nézzen be a Gyűrűk ura bányáiba!

24.hu
24.hu

2013. 09. 12. 09:55

A világörökségi lengyel sóbánya immár virtuálisan is bejárható.

Korábban a témában:

A wieliczkai sóbánya 1978 óta az UNSESCO Világörökség programjának része, és évente egymillió látogatót vonz. Mostantól azonban nem csak személyesen, hanem akár virtuálisan is bejárható a bánya a Google Street View különleges programjának köszönhetően. Az „UNESCO Világörökségek és a Világ Csodái” cimű program keretében ugyanis a Google feltérképezi Földünk legszebb és legérdekesebb helyszíneit, amelyek így akár online is megtekinthetőek. Ebbe a programba került be most a dél-lengyelországi sóbánya is.

Ilyenben éltek Tolkien törpjei

A wieliczkai sóbánya Európa egyik legrégebbi és legtovább működő bányája volt. Sokan a Gyűrűk Urának bányáihoz hasonlítják a 287 kilométer hosszú, szövevényes járatrendszerét.

A kitermelés az 1200-as években indult meg és folyamatosan zajlott egészen 1996-os bezárásáig. Erre a folyamatosságra sehol sincs példa a kontinensen, ám mégsem ez a múlt vagy a bányagépek vonzanak évente egymillió látogatót a bányába.

Repülőalkatrészek készültek itt

A wieliczkai sóbánya igazi nevezetessége az az egyedülálló, sóból faragott katedrális, ami a föld mélyén található el. A katedrális méreteit jól mutatja, hogy a második világháború alatt repülőgép alkatrészek összeszerelésére használták a németek.

De a bánya nem csak egy helyiségből áll, számtalan kisebb-nagyobb kápolna, sószobor, és tárna várja a látogatókat. A korabeli munkaeszközöket és munkagépeket bemutató bányászati múzeum mellett a sóbánya híres gyógyüdülő is. Különleges mikroklímáját asztmás gyermekek gyógyulására használják – írja a bestmachinery.hu.

Magyarok kezdték

A wieliczkai bánya külön érdekessége, hogy művelését magyar bányászok kezdték meg a tatárjárás után. IV.Béla lánya Kinga, Lengyelország királynéja volt, aki apjától, IV. Béla királytól kérte el a máramarosi sóbányákat a tatárjárás által sújtott Lengyelország számára. A birtokbavétel jeléül beledobta gyűrűjét egy aknába. A legenda szerint a gyűrűt nem sokkal később az általa alapított wieliczkai bánya egy sótömbjében találták meg. Azóta Kinga a Krakkó környéki bányászok védőszentje.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.