Szórakozás

Ezért nem fizetik ki a magyar henteseket

euró (euró, )
euró (euró, )

A tüntetők a bérüket követelik, a közvetítő cég szerint viszont ittak a magyarok, ezért nem fizet. A német húsüzem nem cáfolja a vádakat, ugyanakkor értetlenül áll az ügy előtt.

Németországba mentek tüntetni azok a húsipari dolgozók, akiknek háromhavi bérükkel tartozik az egyik legnagyobb német húsüzem, a Müller Fleisch (MF) egyik alvállalkozója – írta még hétfőn a Hvg.hu.

A hentesek egy magyar vállalat, a Symplex-Pro Kft. alkalmazásában álltak, innen közvetítette ki őket egy német tulajdonú munkaerőkölcsönző cég az MF-hez.

A demonstrálók bár az Müller Fleisch üzemcsarnoka előtt tüntetnek, nem a húsipari cégóriástól, hanem a közvetítő cégtől, a Gante & Pairan Kft-től követelik a kifizetetlen, közel 200 ezer eurónyi munkabért. A cég ugyanis egy, a magyar dolgozók munkájából fakadó, 400 ezer eurós kártérítési igényre hivatkozva visszatartja a pénzt.

A magyarok munkahelyi viselkedése miatt nem akar fizetni a közvetítő cég. Illusztráció (Fotó:MTI/Varga György)

A magyar hentesek munkájával a Müller Fleisch vezetői valóban nem voltak megelégedve. Legalábbis ez derül ki a társaság szerda délutáni közleményéből.

Az MF számára biztosított munkaerő szakmai ismeretei hiányosak voltak, nem tartották be a cégnél érvényben lévő alkoholfogyasztási tilalmat, és megsértettek biztonsági, tisztasági előírásokat – írja az MTI-hez eljutatott közleményében a Müller Fleisch. Hozzátették: ettől függetlenül teljesítették a fizetési kötelezettségüket, valamint nyomatékosan felléptek a béreket ki nem fizető alvállalkozójukkal szemben.

A helyzet továbbra is megoldatlan, s közben félszáz család van kilátástalan helyzetben. A Délvilágnak sikerült felvennie a kapcsolatot egy Németországban tüntető makói asszonnyal. Azt mondták, kérjünk segélyt. Nem fogunk: van pénzünk, amiért keményen megdolgoztunk, csak nem hajlandók ideadni – mondta el a lapnak a károsult nő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik