Szórakozás

Harctéri mentés az Árkádnál

Harctéri mentés az Árkádnál (Harctéri mentés az Árkádnál)
Harctéri mentés az Árkádnál (Harctéri mentés az Árkádnál)

Lőtt sebek és evakuálás a szegedi Guinness-rekordkísérletben.

Az MH 5. Bocskai István Lövészdandár katonái is részt vettek a III. Szegedi SürgősségiNapokon, ahol bemutatták az egészségügyi központ által használt mentéstechnikai eszközöket, egy szituációs gyakorlaton pedig a harctéri mentés és evakuálás mozzanatait.

Az érdeklődők a különböző, mentéssel foglalkozó szervezetek által használt eszközök és gépjárművek mellett megtekinthették a Magyar Honvédségnél rendszeresített mentéstechnikai eszközöket: a páncélozott sebesültszállító járművet, a BTR 80 SKJ-t (sebesült kiürítő jármű) és az Unimog 5000 típusú sebesültszállító gépjárművet. A szegedi Toborzó és érdekvédelmi iroda sátránál különböző fegyvereket vehettek kezükbe a látogatók. A katonaság iránt érdeklődők a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. kiadványaiból ismerhették meg a Magyar Honvédség 
tevékenységét.

A bemutató során egy pillanat alatt harctérré változott a bevásárlóközpont mögötti utca. Az alakulat katonái egy fiktív országban végeztek járőrözési feladatot, amikor megtámadták őket, az egyik katona lőtt sérülést szenvedett. Az egységben tartózkodó CLS katona (Combat Life Saver – harctéri életmentő  katona) azonnal megkezdte a sebesült ellátását (artériás vérzést csillapított, alapszintű eszközökkel légutat biztosított), majd gyors trauma-vizsgálat és vénabiztosítás után szállítható állapotba hozta. Hamarosan megérkezett a gyorsreagálású egység, megerősítve egy sebesültszállító járművel. Azonban a konvoj egyik autóját is 
támadás érte, a gépjármű vezetője súlyosan megsérült. Így már egyszerre két helyen kellett az egészségügyi szakállománynak a sérülteket ellátni. A gyors és szervezett munkának köszönhetően mindkét katona állapotát sikerült stabilizálni és elhagyni a veszélyes övezetet.

A  III. Szegedi Sürgősségi Napok egyik fontos programja volt a 168 órás újraélesztési rekordkísérlet, amelyben a dandár egészségügyi és CLS katonái is részt vettek. Ez sikeresen zárult, várhatóan bekerül az esemény a Guinness Rekordok Könyvébe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik