Szórakozás

A kifogások nem égetnek kalóriát

fitnesz (fitnesz)
fitnesz (fitnesz)

A Fehérvár24 új cikksorozatában az életmódváltásról, alakformálásról beszélgetünk szakértőnkkel, Simon Alexandrával.

Nincs lehetetlen, csak tehetetlen

Soha nem lesz olyan feneked,amilyet szeretnél, ha csak ülsz rajta!- olvasható Simon Alexandra fitnesz instruktor Facebook-oldalán, ahol szókimondó stílusával, elhivatottságával már sokaknak segített rálépni a helyes ösvényre. Ez pedig az életmódváltás. Nem önsanyargató, háromnapos diéta, hanem egy okos, kiegyensúlyozott, egészséges fordulat az életünkben. Ebben Szandra nem ismer lehetetlent, csak tehetetlent.

“A közel két év alatt elég nagy tapasztalatra tettem szert azzal kapcsolatban, hogy az emberek milyen kifogásokat keresnek arra, hogy miért is ne sportoljanak. Meg kell, hogy állapítsam, ha ebben rendeznének világbajnokságot, mi tuti aranyérmesek lennénk.”

Miért vagyunk ilyen lusták?

Kevesen tudják, hogy az európai fitneszipar dupla akkora forgalmat bonyolít éves szinten, mint a professzionális futball teljes költségvetése. Ez a terület mintegy 400 ezer szakembernek ad munkát, s közel 39 ezer fitnesz klub működik az „öreg kontinensen”. Persze a gazdasági mutatóknál még fontosabb, hogy több mint 40 millió ember jár rendszeresen edzeni fitnesz klubokba Európa szerte, így a fitnesziparnak lényeges szerep jut az egészségfejlesztés és prevenció területén. A fejlettebb országokban, Nyugat-Európában, Skandináviában, de még a spanyoloknál is ez az arányszám magasabb (a lakosság mintegy 15-18 %-a), míg keletebbre haladva csökken, és hazánk valahol 1,5-2 % között „büszkélkedhet” a lakosság fitnesz központba járási szokásaival, jócskán lemaradva az Unió 7%-os átlaga mögött- teszi hozzá Simon Alexandra.

“Szóval meg kell állapítanunk, hogy lusta népség vagyunk! Bár ehhez a konzekvenciához nem kell nagy kutatásba fognunk. Nézz csak körül egy pillanatra az ismeretségi körödben! Hány túlsúlyos nőt, férfit vagy gyereket látsz? Talán, ami a legjobban bosszant ebben az egészben, az a gyerekkori elhízás.”

Fotó: Northfoto

A fitness junkie szerint beszédes tény, hogy míg 1980-ban még 15 gyerekből csupán egy volt elhízott, addig a kilencvenes évek végére 8-9 gyerekre 1 elhízott jutott, s 2005-re ez az arány 5:1-re romlott. Ráadásul az egyre rosszabb egészségi, fittségi állapotban lévő, öregedői európai népességet egyre kevesebb, szintén kedvezőtlen kondícióban lévő fiatalnak kell eltartani, s ez komoly demográfiai válsághoz vezethet az előrejelzések szerint.

Top kifogások: pénz, időhiány, gyereknevelés

“Nagy bajban vagyunk!  Ismétlem, kifogást nagyon könnyű találni. Gyerek mellett? Ilyen alacsony bérekkel? Olyannyira elidegenedtek az emberek a sporttól, hogy néha, ha erről beszélgetek, úgy néznek rám, mintha okkult tudományokról beszélnék. Sport? Eszik vagy isszák? „ Oh, az valami uri muri, nem az ilyeneknek való, mint mi!” Mert igen, van a család és nem könnyű összeegyeztetni a szerepeket, ez tény. Azonban van olyan, aki három gyereket nevel, mindennap edz, mellette dolgozik, feleség és nagyszerű, kiegyensúlyozott nő! Erre a lustábbak azt mondják, hogy neki könnyű, vagy tud valamit! Mitől lenne könnyebb?”

Szandra szerint a másik leggyakoribb kifogás a pénz. “Nem akarok azzal jönni, hogy mennyi mindenre költünk feleslegesen, nem vagyok egy nagy közgazdász, nem akarok senkit megtanítani arra, hogy hogyan csoportosítsa a pénzét. Azt viszont igen is tudom, hogy hogyan tudsz úgy edzeni, hogy ne terhelje a pénztárcádat.” Előző cikkünkben rámutattunk arra is,hogy nem feltétlenül kell kondibérletet vásárolni ahhoz,hogy edzeni tudj. Az otthoni tornának is csak a kifogások vethetnek gátat.

Hozzáteszi: A pénz után a top kifogások között szerepel még a „nekem ez nem menne! “A karosszékből elárulom, hogy tényleg nehéz edzeni. A kérdés az, hogy mikor lett a nagy kalandozó magyar népből egy puhány, kihívásoktól reszkető kanapé betyár?”

“Visszatérve az edzésekre! Nem vagyunk egyformák, ami az egyiknek tuti befutó, az a másiknak nem! A többség nagy nehezen elvonszolja magát egy órára, aztán rájön, hogy ő nem szeret ugrálni, neki túl sokan vannak (a kifogásgyártás újabb gyöngyszeme).Mert nincs más mozgásfajta sajnos kerek e vidéken, a többi oktató kihalt a dinoszauruszokkal együtt, nincs mit tenni!”

Edzz kitartóan, ez a titok!

Mindenkinek megvan a saját sportja, az a mozgás, amiben kiteljesedhet, amiben úgy fejlődhet, hogy az élvezetes is egyben. Van még kifogás? Az mindig, de már maga az egy jó sport, hogy ezt leküzdjük! Nem azt szeretném, hogy mindenki fanatikus sportoló legyen, de az azért egy nagy álmom, hogy azok, akiknek leginkább szükségük van a mozgásra, felébrednének és elkezdenének tenni valamit magukért- vallja Simon Alexandra, aki rendszeresen tart intenzív zsírégető edzéseket, kemény, állóképességet fejlesztő órákat, magas intenzitású intervall tréningeket és táncos fitnesz foglalkozásokat. A szeptemberi első órákat most féláron ki lehet próbálni. Változtatni szeretnél? Itt az idő! Kifogások helyett mi ezt ajánljuk.

Bővebb információért katt ide!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik