Szórakozás

Nyomoznak az Új Magyar Gárda ellen

gárda (gárda)
gárda (gárda)

A három éve feloszlatott mozgalom újjáalakult csoportja ellen hónapokkal a feljelentés után kezd vizsgálatba a rendőrség. Az augusztusi avatást biztosították, majd feljelentettek 8 embert.

Egyesülési joggal való visszaélés miatt nyomozást indított az Új Magyar Gárda mozgalom solti tevékenysége miatt a Kalocsai Rendőrkapitányság – tájékoztatott a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság.

Márciusban volt kapitányavatás

Az Index szombaton azt írta: Muhi Erika, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) igazgatója április 23-án feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségen egyesülési joggal való visszaélés miatt, miután az Új Magyar Gárda március 23-án országos főkapitányt választott Solton. Az eseményre 16 megyéből érkeztek résztvevők, ott volt Vona Gábor és más jobbikos politikusok is. A szervezet később országos toborzást is hirdetett.

Az Index úgy tudja: azután indulhat el a nyomozás, hogy a NEKI-nek több hónapos levelezéssel sikerült elérnie: az ügyészség feljelentésként kezelje a szerveződés akciói elleni beadványát.A Legfőbb Ügyészség augusztus 7-én utasította a a Központi Nyomozó Főügyészséget, hogy a NEKI beadványát kezeljék feljelentésként.

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Az egy héttel ezelőtti avatást nem vizsgálják, a vasárnapit igen

Az Index arról is beszámolt, hogy augusztus 20-án az akasztói stadionban avattak fel száz újoncot. A beszámolók szerint “a profi szervezésnek köszönhetően a rendőrség nem zaklatta a résztvevőket”.

A rendőrség ezzel kapcsolatban hétfőn azt közölte, hogy a mozgalom ellen “az akasztói eset kapcsán a rendőrségre nem érkezett feljelentés”.

Vasárnap Budapesten volt gyűlés: a Magyar Gárda megalapításának hatodik évfordulójára emlékeztek az utódszervezetek képviselői. Százötvenen mentek – rendőri felvezetéssel – a Kodály köröndtől az Andrássy úton a Hősök teréig, zárt alakzatban sorakoztak fel a téren, mindannyian saját szervezetük egyenöltözékében, amelyek közül volt olyan is, amelyik a betiltott szervezet ruházatára hasonlított. Az esemény végén körülbelül harmincan esküt tettek.

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) hétfő esti közleménye szerint a hatályos jogszabályok alapján nem volt lehetősége a rendőrségnek a rendezvény megakadályozására. A rendőrség az Új Magyar Gárda bejelentett rendezvényeit korábban több alkalommal betiltotta, ám ezeket a demonstrációkat utólag a bíróság engedélyezte, és ezzel a rendőrség tiltását törvénysértőnek ítélte – magyarázzák.

Hozzátették: amint jogsértést észleltek, a leghatározottabban intézkedtek, és eljárást indítottak 8 ember ellen feloszlatott egyesület tevékenységében való részvétel szabálysértése miatt.

A Magyar Gárda egyesületet és vele együtt a Magyar Gárda mozgalmat 2009 júniusában oszlatta fel jogerősen a bíróság. Az indoklás szerint az egyesület törvényellenesen működött, tevékenysége félelmet keltett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik