Szórakozás

A világ leghíresebb virágkarneváljai

Koltay Miklós
Koltay Miklós

2013. 08. 14. 12:26

Mi magyarok méltán büszkék vagyunk a debreceni virágkarneválra, de nem ez az egyetlen virágparádé a világon. Hollandiától Toowoombáig gördülnek a feldíszített virágos kocsik, és van ahol virágháborúba torkollik a parádé. Íme, a hét leghihetetlenebb virágfesztivál a világon.

A holland virágkertészet világhírű, és talán nem véletlen, hogy a leglátványosabb virágkompozíciók is itt születnek. A Blomencorsot, amely magyarul virágfesztivált jelent, Hollandia és Belgium számos városában megünneplik. A leghíresebb a zunderti virágfesztivál, ahol kizárólag dáliákból készülnek a parádés kocsik. A fesztivált több mint húsz kistelepülés szervezi, és egy-egy falu csupán egyetlen kocsi kiállítását vállalja. A kocsi összeállításában a falvak teljes lakosság részt vesz. Az idősek a dáliák termesztésében, a fiatalok a kocsi összeállításában vállalnak szerepet. A nagy kérdés mindig az, hogy lesz-e elegendő dália a faluban.

Virágok harca Jerseyben
A brit Csatorna-szigetek 1902-ben tartotta első virágfesztiválját VII. Edward megkoronázának napján. Az esemény olyan jól sikerült, hogy a hagyomány a mai napig él. A virágok harca a kezdeti időkben valódi harcot jelentet. A virágkompozíciókról a virágokat letépték és a közönség hölgy tagjainak dobták, abban bízva, hogy azok visszadobják a virágot. A rendezvény végére ebből valódi virágháború kerekedett. Bár ezt a hagyományt mára elhagyták, a rendezvény a mai napig a szigetek legnagyobb turisztikai eseménye.

Toowoomba karnevál
Toowoomba egzotikus elnevezése ellenére Ausztrália második legnagyobb nem-tengerparti városa.  A toowoombai virágkarnevál múltja 1949-re nyúlik vissza, és eredeti célja az volt, hogy a világháború után egy kis lökést adjon a város gazdaságának. A recept bevált, és napjainkban már tíz álló napig tart a karnevál. A város egyébként nem csak ezekben a napokban borul virágba, az ausztrálok egymás között csak a „kertek városaként” emlegetik a csodaszépen gondozott városkát.

Spanyol lányok teniszütővel
Valenciában tartják meg a Batalla de Florest. A bikaviadalokhoz szokott spanyoloknál, egy virágfesztivál sem érhet véget némi harc nélkül. A virágokkal feldíszített kocsikon ifjú hölgyek ülnek teniszütőkkel felszerelkezve, ugyanis a felvonulást követően, itt is kitör a háború a nézők, és a kocsin ülők között. A lányok létszámhiányukat a teniszütőkkel próbálják meg ellensúlyozni.

Nem csak a börtönéről híres Kufstein
Kufstein vára nekünk hírhedt börtönéről maradt nevezetes. Itt raboskodott Wesselényi Miklós, Kazinczy Ferenc, de még Rózsa Sándor, a híres betyár is. Ausztriában azonban Kufstein az ország legnagyobb virágfesztiváljáról ismert. A virágos kocsik mellett egy hatszáz méteres virágszőnyeg is várja az idelátogatókat.

A brüsszeli virágszőnyeg
Bár nem sorolható a hagyományos virágkarneválok közé, mégis az egyik legismertebb virágköltemény Brüsszelben tekinthető meg. A híres tájépítő E. Stautemans 1971-ben több éves előkészítő munka után alkotta meg első virágkölteményét, szinte kizárólag begóniákból. Bár azóta több városban is készült hasonló virágszőnyeg, a brüsszeli főtér virágszőnyege egyedülálló középkori környezetével még nem talált méltó kihívóra.

A debreceni virágfesztivál
Szívünk csücske, és Magyarország legnagyobb virágfesztiválja a cívis város virágkarneválja. Méltán helyet kaphat a világ tíz leglátványosabb virágfesztiválja között, hiszen múltja több mint száz esztendőre tekint vissza, és évente több százezer látogatót vonz Debrecenbe, amivel kimagaslik az európai fesztiválok közül. A virágkarnevál ma már az ötnapos rendezvénysorozattá nőtte ki magát.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Kommentek

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.