Szórakozás
szívroham (szívroham, )

Milyen a szex szívroham után?

24.hu
24.hu

2013. 08. 11. 15:07

A szívrohamot túlélők közül sokan kimondatlan szorongással küzdenek a szexuális élethez való visszatérést illetően. Kardiológus szakértők azt javasolják, hogy az orvosok segítsék elő a témával kapcsolatos beszélgetést az érintett betegekkel.

Egy tanulmány eredményei szerint gyakori aszívroham utáni szorongás a szexuális életre vonatkozóan, elsősorban a nőknél – írja a Házipatika.com. “A páciensek aggódnak és félnek, hogy a szex újabb szívproblémához vezethet, de szégyenérzet miatt nem mernek erről beszélni az orvossal” – fogalmazott a közleménnyel kapcsolatos kutatást vezető Elaine Steinke, a kansasi Wichita Állami Egyetem professzora.

Tiny Jaarsma, a svéd Linköping Egyetem szakértője szerint több tényező is az akadálytalan orvos-beteg kommunikáció útjában áll. “Az egészségügyi dolgozók egy része azt hiheti, hogy a páciens nem akarja hallani ezt az információt, de kutatásunk szerint mindenki számára sokkal könnyebb, ha ő maga hozza föl a témát, és nem a beteg kérdéseire vár” – mondta Jaarsma, aki szerint semmiképpen sem szabad elkerülni a testi-lelki egészség szempontjából egyaránt fontos információcserét.

Az új ajánlások szerint az orvosoknak a következőképpen kellene cselekedniük.

Rutinszerű ellenőrzés a kontrollvizsgálatok során, hogy a szívrohamon átesett páciens szervezete megfelelően regenerálódott-e a szexuális tevékenységhez való visszatéréshez.

Olyan tanácsadás, amely megfelel a páciens egyéni szükségleteinek és egészségügyi állapotának.

Beszélgetés az ajánlott pozíciókról, a közösülés nélküli szexről, a szexuális élethez való visszatérés idejéről – nemtől, kortól és irányultságtól függetlenül.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Németh Sándor: Előfordult, hogy a szocialisták zsaroltak

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.