Szórakozás

Izgalmas balatoni legendák nyomában

tihany (tihany, )
tihany (tihany, )

Hol élt a 24 fejű sárkány, és hogyan kerültek Tihany partjaira a kecskekörmök? Elmeséljük!

A Balaton születése

Már magáról a Balaton keletkezéséről is megannyi népmese, monda született, melyek közül a legismertebb az ifjú szerelmesek tragédiája. A történet szerint réges-rég egy, a Bakony erdejében élő 24 fejű sárkány tartotta rettegésben a környékbelieket. A szörny mindennap 24 lányt evett meg. Balaton, a legerősebb legény úgy döntött, megvédi szerelmét.

Miközben a szörnyeteg egyre csak követelte az élelmét, egy medret kapart, amiből forrás tört elő, másnapra pedig tó keletkezett.

Balaton megküzdött a sárkánnyal,de annak utolsó fejével együtt a fiú is a vízbe fúlt, testét pedig elnyelték a hullámok. Szerelme a halálhíre hallatán szintén vízbe vetette magát, és most együtt nyugszanak a tó alján. Ezért hívják legnagyobb tavunkat Balatonnak. Legalábbis a legenda szerint.

A tihanyi visszhang

A Csokonai Vitéz Mihály által is megörökített tihanyi echó az egyik legismertebb helyi jelenség, melynek lényege, hogy a Visszhang-dombról elkiáltott szavak visszaverődnek az apátság északi oldaláról.

A legenda szerint egy néma, ám de gyönyörű királylányt átkozott el az öreg Hullámkirály. Először visszaadta a lány hangját, aki azonban kevélységből senkivel nem állt szóba ezután sem. Emiatt a Hullámkirály egy sziklába zárta, hogy arra legyen kárhoztatva, hogy megismételje minden arra járó szavát.

MTI fotó

A tihanyi kecskekörmök

A tihanyi partoknál található, kecskekörömre emlékeztető kavicsok legendáját talán mindenki ismeri. A hagyomány szerint a régi időkben a félsziget lakatlan volt, csak egy vén banya élt rajta, aki nap, mint nap a kecskenyáját legeltette.

Egyik nap egy fiatal leány jelent meg a félszigeten, aki szintén egy kecskenyájat legeltetett. Az állatok bundája és szarva aranyból volt, patájuk pedig márvány fehér. A banyát elöntötte a sárga irigység, és elhatározta, hogy megszerzi a nyájat.

Szörnyű vihar keletkezett, a Balaton hullámai elsodorták a lányt. Utolsó erejével magához hívta a kecskéit, akik olyan erővel rohantak be a vízbe, hogy még a banyát is belelökték a tóba. A kecskék márvány fehér körmeit időnként még ma is partra veti a víz, a legenda szerint. A balatoni kecskeköröm igazából a mintegy 5 millió évvel ezelőtt, a fokozatosan kiédesedő Pannon-tengerben élt Congeria ungula caprae nevű kagyló lekoptatott maradványainak népies elnevezése.

A badacsonyi rózsakő

Badacsonyban, a Kisfaludy-ház felett található az a hatalmas asztalszerű bazaltkő, amely a hegyoldalról hasadt le. A Rózsakő nevet Szegedy Rózáról kapta, aki Kisfaludy felesége és múzsája volt. A hagyomány szerint együtt üldögéltek a kövön.

A legenda szerint, hogyha egy leány meg egy legény ráül a kőre, háttal a Balatonnak, egymás kezét fogva, még abban az évben egymáséi lesznek. De az is elég, ha a lány ül a kőre háttal a tónak, rágondol szerelmesére és felsóhajt. Akire gondol, annak a szíve érte fog dobogni.

Balatonlelle neve

Lelle egy szép és gazdag lány volt, aki apja birtokán élt. Egy napon megismerkedett egy jobbággyal, akibe halálosan beleszeretett. Lelle feleségül akart menni a fiúhoz, de apja erről hallani sem akart, mert gazdagabb vőlegényt szemelt ki neki.

A fiú megszöktette a lányt. Már a Balatonnál tartották, amikor Lelle lova nem bírt gyorsabban futni, pedig az őrök már a nyomukban voltak. A lány hirtelen leesett a lóról, a vágtázó állatok pedig halálra taposták. A lány legendája miatt hívják így a várost-írja a life.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik