Szórakozás

Szombaton enyhül csak a kánikula

meleg4 (vasarhely, kanikula, belvaros, forrosag)
meleg4 (vasarhely, kanikula, belvaros, forrosag)

Ma a napi középhőmérséklet általában 27-30 fok között valószínű, de a Dunántúlon a 31, 32 fokot is elérheti. Péntek éjfélig meghosszabbították a hőségriadót.

Tegnap sorra dőltek meg az országos melegrekordok. A szinte zavartalan napsütés hatására gyorsan emelkedett a levegő hőmérséklete. Pakson 38,1 fokos, Baja Csávolyon 39,0 fokos maximumot mértek, amely 1 fokkal magasabb, mint az 1931-ben, Túrkevén mért 38,0 fokos korábbi országos rekord. Megdőlt a fővárosi melegrekord is: Ferihegyen 36,5; Budapest belterületén 37,2; Pestszentlőrincen 37,3; Újpesten pedig 37,9 fokos maximumot regisztráltak. Ez utóbbi érték 2,2 fokkal haladja meg az 1952-ben, a belterületen mért 35,7 fokos maximum-rekordot- írja közleményében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A napi középhőmérséklet csütörtökön általában 27-30 fok között valószínű, de a Dunántúlon a 31, 32 fokot is elérheti. Eközben péntek éjfélig meghosszabbította az országos tisztifőorvos a jelenleg is érvényes, harmadfokú hőségriadót, mivel az Országos Meteorológiai Szolgálat  előrejelzése szerint csak szombatra várható a kánikula enyhülése

Az OMSZ előrejelzése szerint ma is túlnyomóan derült, napos, csapadékmentes időre számíthatunk. A déli, délkeleti szél főként a Dunántúlon élénkül meg napközben, a Kisalföldön egy-egy erős széllökés is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 36, 41 fok, a késő esti általában 25, 30 fok között várható. A Balaton vize Siófoknál és a Velencei-tó Agárdnál egyaránt 27 fokos.

Pénteken estefelé északnyugat, nyugat felől érkezik az enyhülést hozó hullámzó hidegfront. A front mögött érkező hűvösebb levegő hatására a hét végén mindenütt megszűnik a hőség, ami a következő 10 napban valószínűleg nem is tér vissza.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik