Szórakozás
reszeg(960x640)(1).jpg (részeg, bár, alkohol, )

Nem lehet alkoholba fojtani a bánatot

24.hu
24.hu

2013. 08. 05. 11:07

Nem befolyásolhatja, milyen érzelmek hatására fogyasztanak nagy mennyiségű alkoholt az érintettek, és hogyan érzik magukat másnap.

Egy kutatás arra is rávilágított, hogy valójában sem a férfiaknak, sem a nőknek nem sikerül az italba fojtani a bánatot – írja a Házipatika.com.

Vannak, akik azt állítják, hogy hangulatjavító céllal fogyasztanak alkoholt. Eredményeink alapján viszont nem ez történik” – vélekedett a kutatást vezető Valerie S. Harder a Journal of Alcohol and Alcoholism című szakfolyóirat hasábjain. A tanulmány alapján a férfiaknál elsősorban az indulat vezetett iváshoz: azok, akik dühről számoltak be, nagyobb eséllyel ittak másnap, mint a kevésbé mérgesek. A boldogság és a szomorúság szintén szerepelt a vizsgálatban, mint lehetséges motiváló érzelem, ám ezek egyik nemnél sem vezettek közvetlenül alkoholfogyasztáshoz.

A szakértők azt is megvizsgálták, hogyan hatott az elfogyasztott szesz a résztvevők hangulatára. Harder és kollégái azt várták, hogy az alanyok az indulatok és a szomorúság mérséklődéséről, valamint több örömről számolnak be, ám az adatok ennek ellenkezőjét mutatták. “Minél többet ittak, annál kevésbé voltak boldogok” – összegezte Harder. A férfiak és a nők egyaránt kevesebb boldogságról számoltak be másnap, viszont a hatás erősebbnek bizonyult az utóbbiaknál.

A hangulat és az alkoholfogyasztási szokások követésére Harder és munkatársai interaktív hangfelvevő programot használtak. A 246 résztvevő olyanok közül került ki, akik alkoholprobléma gyanújával fordultak orvoshoz. Mindegyikük ennek megfelelő orvosi kezelésen esett át. Hat hónapon át be kellett számolniuk hangulatukról, stressz-szintjükről és ivási szokásaikról. Koruk 21 évtől 82-ig terjedt. A kutatás korlátait képezi, hogy sokkal magasabb volt a férfiak aránya (166-an voltak 80 nő mellett), és csak napi egyszer nyilatkoztak érzelmeikről.

“Az indulatkezelés hatásos lehet alkoholprobléma esetén, főleg a férfiaknál” – tette hozzá Harder.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.