Szórakozás

Praktikák izzadás ellen

izzadás (izzad, )
izzadás (izzad, )

Az izzadás egy természetes folyamat, ezt mindannyian tudjuk, mégis szégyelljük az éktelenkedő foltot a pólónkon, vagy az elviselhetetlen szagokat. Sok mindent tehetünk ellene!

Hiába természetes dolog, ha a hőség vagy stressz, esetleg egy mozgalmasabb testmozgás után úgy izzadunk, hogy az másoknak is feltűnik.

Pedig ez a verejték nem más, mint tiszta visz, ami szagtalan. A szúrós izzadtságszagot a baktériumok elszaporodása képezi. Ráadásul az izzadás lehet örökletes betegség is, sőt, a csípős fűszerek, a kávé vagy a tea, de akár a dohányzás és az alkoholfogyasztás is befolyásolhatja, mennyire verejtékezünk. Nem csak a hónaljunk tájékán, hanem a homlokunkon, arcunkon, testhajlatainkban is észrevehetjük, hogy vizesek vagyunk, vagyis izzadunk.

A különböző dezodorok sok jót ígérnek, ám egyik sem tartja be a huszonnégy órás védelmet. Ráadásul az aeroszolok nagymértékben felelősek a Föld ózonrétegének elvékonyodásáért. Ezért inkább pumpás vagy golyós dezodort használjunk, esetleg stiftet. De ezek sem helyettesíthetik a mindennapi tisztálkodást.

Ezek közül is számos fajtát lehet kapni, hiszen használatukkor zavaró lehet, hogy nyomot hagynak a pólón vagy rosszul esik a nedvesség érzete a hónaljon, mivel lassan szárad. Allergiás reakciót is kiválthat egy-egy fajta, ezért érdemes keresgélni, és kitapasztalni, számunkra melyik válik be a legjobban. Jó megoldás az is, ha borotváljuk a hónaljunkat, mert a szőr megtartja a kellemetlen szagokat.

A házi fortélyok közt sok minden szerepel: zályatea, mely segít az izzadás enyhítésében. Érezhető eredmény azonban csak akkor lesz, ha naponta több csésze teát is elfogyasztunk. Állítólag a szódabikarbóna is segítségünkre lehet. Hintőpor helyett ezzel szórhatjuk be hónaljunkat, hogy serkentsük az izzadás kialakulását. A természetes alapanyagokból készített szappanok is hasznosak lehetnek.

Az izzadás tehát egy természetes folyamat, de ha már olyan mértékben izzadunk,hogy megkeseríti a mindennapjainkat, akkor hiperhidrózisról beszélünk. Ez a népesség 3%-át érinti. Vannak olyanok, akik akkor is sokat izzadnak, amikor nincs meleg és nem éri őket semmilyen stressz. Ekkor valamilyen neurológiai, anyagcsere és egyéb betegség okozhatja a hiperhidrózist. Ilyen esetben érdemes orvoshoz fordulni-írja a kamaszpanasz.hu.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik