Szórakozás

Hogy ne legyen áldozat a strandon

Koltay Miklós
Koltay Miklós

2013. 08. 01. 17:00

A rendőrök 15 jótanácsa, nogy ne bosszúság és veszteség legyen a strandolásból.

Korábban a témában:

A rendőrök tanácsai, hogy ne válunk áldozattá jól megérdemelét nyaralásunk alatt a strandon sem:

 

 • Tájékozódjon előre a kiválasztott strand infrastruktúrájáról, rendelkezésre álló biztonsági szolgáltatásairól, ezek díjszabásáról, majd költségeit eszerint tervezze!
 • Az értékmegőrző igénybevétele nem bosszantó többletkiadás, hanem a strandolás végén megtérülő okos befektetés.
 • Amennyiben lehetséges ne autóval közelítse meg a strandot! A vízparti parkolók jelentős vonzerőt gyakorolnak a gépkocsi-feltörőkre és a járműtolvajokra is.
 • Ha nincs alternatívája az autó használatának, akkor arra törekedjen, hogy csak a strandoláshoz nélkülözhetetlen tárgyakat vigye magával, azaz a kiszállást követően se az utastér, se a csomagtér ne tartalmazzon értékeket!
 • A csomagtartó biztonságába vetett hit közkeletű tévedésen alapszik. Az elkövető azzal számol, hogy a strandolók jelentős hányada hátrahagy benne ruhával teli táskákat, értékes műszaki cikkeket és más „meglepetéseket” is, tehát annak ellenére ki fogja nyitni, hogy pontosan nem is tudja még, miben reménykedhet, mit talál majd benne.
 • Ne hagyja gépkocsija ablakait leeresztett állapotban! Ha a strandolást követően, beszállás előtt néhány percre valamennyi ajtót kinyitja, az utastér már elviselhető hőmérsékletre fog visszahűlni.
 • Ha közlekedési eszközként a kerékpárra esett választása, olyan strandot válasszon, ahol lehetősége lesz azt a kapun belül tárolni! A biciklit U-lakattal, vagy azzal egyenértékű lánccal rögzítse valamilyen stabil tereptárgyhoz!
 • A vízparton ne rejtsen pénzt, iratokat, slusszkulcsot a törölköző alá! Ez az első hely ugyanis, ahol a tolvaj keresni fogja.
 • A slusszkulcs a leginkább védendő érték, mert megszerzésével több millió forintot érő autóját lophatják el Öntől.
 • Az is vakmerő megoldás, ha a strandoló teli sporttáskát vagy hátizsákot hagy magára, miközben ő a tóban fürdik. Ezeket a tárgyakat a ráterített törölköző sem teszi láthatatlanná.
 • Csak akkor vállalkozzon magányos strandolásra, ha nincs Önnél kockáztatható érték vagy azokat biztonságosan elzárta!
 • Csoportos fürdőzés esetén több turnusban menjenek úszni! Felváltva mindig maradjon valaki a törölközőknél!
 • A közbiztonság fenntartása három szereplőn múlik: a települési önkormányzatokon, a Rendőrségen és a nyaralókon. Utóbbiak elsősorban azzal járulhatnak hozzá a sikerhez, ha értékeik biztonságára tőlük telhetően odafigyelnek, és nem adnak teret könnyen szerzett bűnözői sikerélményeknek.
 • FONTOS SZABÁLY: Ha idegent észlel Ön vagy más tulajdona közelében, ne elégedjen meg azzal, hogy rendre utasítja, kérjen segítséget az ott dolgozó alkalmazottaktól, illetőleg hívja a Rendőrséget! Az igazoltatás biztosíthatja, hogy munkatársaink az intézkedés alá vont ember adatait rögzítsék, továbbá, hogy folyamatban lévő strandlopási ügyek ismeretlen tetteseivel személyét összevessék. A tapasztalat ugyanis az, hogy a bűncselekmények elkövetésében sokszor a környezet közömbössége is szerepet játszik.
 • Amennyiben nyitvatartási időn kívül, esetleg éjszaka megy be a strandra, akkor is tartózkodhatnak mások a közelében. Éjszaka pedig, a táskáját is könnyebb elemelni. Ilyenkor is vigyázzon rá!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2015. június 19.
Szorosan egymásra záródva parkolnak a gépjárművek a főváros VII. kerületének egyik mellékutcájában. A furgon néhány centiméteres távolságot hagyva állt be az előtte és mögötte álló járművek közé.
MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 
***************************
Kedves Felhasználó!
Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.