J K Rowling (J K Rowling)
Szórakozás

Csinos kártérítést kapott a Harry Potter írónője

Rowling, aki legutóbbi, The Cuckoo's Calling (Szól a kakukk) című krimijét Robert Galbraith néven publikálta, beperelte az őt képviselő londoni Russells ügyvédi iroda egyik ügyvédjét, és annak barátnőjét, akiktől kiszivárgott írói álneve.

Mind a ketten, az ügyvédi irodával együtt bocsánatot kértek az írónőtől – értesült a BBC online. A felek végül abban egyeztek meg, hogy a Russells az okozott károkért egy adomány formájában nyújt elégtételt, amelynek címzettje a Soldier’s Charity elnevezésű katonai jótékonysági szervezet.

Rowling ezt azzal magyarázta, hogy részben ezzel akart köszönetet mondani a hadseregben dolgozóknak azért a segítségért, amelyet a könyvéhez szükséges kutatásokhoz kapott tőlük. Másfelől felidézte, hogy miközben az afganisztáni háború veteránjáról írt – aki krimijében magánnyomozóként egy bűntényt derít fel – jobban belelátott abba, hogy mennyi segítséget nyújt az egykori katonáknak és családjaiknak ez a jótékonysági szervezet, és milyen óriási szükség van rá.

A The Cuckoo’s Calling mindössze 1500 példányban kelt el egészen addig, amíg ki nem derült, hogy Rowling írta. Ezt követően pillanatokon belül előreugrott az Amazon online könyváruház toplistáján. Az írónő bejelentette, hogy a könyv jogdíjait szintén a Soldier’s Charitynek juttatja.

Martin Rutledge dandártábornok, a jótékonysági szervezet vezetője elmondta, hogy Rowling “rendkívüli nagylelkűsége” mélyen megrázta. Ez az adomány nagyon sokat képes változtatni a rászoruló katonák és volt katonák ezreinek, valamint családjaik életén – tette hozzá.

Ajánlott videó