Balaton (Balaton)
Szórakozás

Sok embert kellett kimenteni a Balatonból

Tucatnyi embert mentettek ki a hétvégén a Balatonból, elsodródott gumimatracról, gumicsónakról, vízibicikliről, szörfdeszkáról.

Horváth László tájékoztatása szerint a Balatonnál az északi, északnyugati szélirány a megszokott, de vasárnap feltámadt a délnyugati szél, s ez a zsúfoltabb déli parti strandokon rendszerint gondot okoz, mert a mély víz felé sodorja a játékokat, vízi járműveket.

Az idei szezonban a vízi rendőrök eddig 51 esetben 120 embert mentettek ki a vízből. Ez az adat javulást jelent a korábbi évekhez képest, a rendőrkapitány ezt részben a vízi rendőrök és a vízi mentők megelőző munkájának tudja be. Kiemelte, ezen a nyáron még senki nem fulladt a Balatonba.

Horváth László felhívta a figyelmet arra, hogy a kánikulában senki ne induljon egyedül hosszabb fürdőzésre, és ne ússzon a feltámadó szélben elsodródó játékok, vízi járművek után. Figyelmeztetett továbbá arra, hogy a hétfő éjszaka érkező vihart is veszélyes déli szél előzi meg.

Tar Mihály, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának szóvivője megerősítette, hogy a korábbi évekhez képest az idén kevesebb vízi mentésre volt szükség a Balatonnál, csökkent a súlyosabb esetek száma, de sok a könnyű sérülés, és többen lettek rosszul az elmúlt napokban a melegtől.

A balatoni strandok mintegy harmadán szolgálatot adó VMSZ-esek napi 250-300 horzsolásos, zúzódásos, kagylók okozta vágásos sérülést látnak el. Az elmúlt napokban rosszullétre panaszkodó várandós nőt, koponyasérülést szenvedő gyermeket és allergiás rohammal küzdő fürdőzőt is ki kellett menteniük.

Ajánlott videó