Szórakozás

Porviharral érhet véget a forróság

porvihar (porvihar)
porvihar (porvihar)

Sivatagos területeken mindennapos jelenség, Magyarországon a klimatológiai sajátosságok miatt csak ritkán fordul elő, azonban ha aszályos időszakban feltámad a szél, máris láthatunk, sőt a bőrünkön érezhetjük a porviharok kellemetlen hatásait.

A hétfőn este viharos széllel érkező hidegfront az országban több helyen okozhat porvihart, hiszen a nagy sebességgel érkező hideg levegő először a légkör legalsóbb rétegeiben tör előre, a csapadék csak később érkezik meg, ráadásul nem is mindenhová-írja közleményében az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A szélsőséges forróságban a hőmérséklet Magyarország egyes részein hétfőn akár a 40 fokot is elérheti, ennek a rendkívüli melegnek azonban egy gyorsmozgású hidegfront vet véget, amely az esti órákban éri el északnyugati határainkat. Viharos szelet hidegfront átvonulásakor gyakorta tapasztalunk, azonban az elmúlt egy hónapban gyakorlatilag alig volt csapadék, sőt az elmúlt tíz napban az ország egy jelentős részén nem hullott mérhető mennyiségű eső.

Ilyen száraz időszak után a csupasz talajokról a szél nagy mennyiségű port kaphat fel, amely viharos széllel párosulva porviharokat okoz.A legerősebb széllökések az északnyugati szélre legérzékenyebb régiókban, tehát a Balaton és a Bakony környékén, illetve a Kisalföldön várhatók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik