Szórakozás

Szívműtét: teliholdkor érdemes elvégezni

telihold (telihold, )
telihold (telihold, )

A Rhode Island Kórházban végzett megfigyelés szerint azok az emberek, akik teliholdkor esnek át szívműtéten, különösen akut aortadisszekció miatti beavatkozáson, lényegesen alacsonyabb halálozási rátát, valamint gyorsabb felépülést mutatnak.

A megfigyelést a természeti jelenségek orvosi beavatkozásokra gyakorolt hatásának, valamint az azt követő kórházi felépülést befolyásoló tényezőinek vizsgálatára kezdeményezték, különös tekintettel a szívet érintő operációkra – írja a Házipatika.com.

Bár rendelkezésre álltak korábbi adatok a szívmegbetegedések időjárási jelenségekhez köthetőségéről, eddig nem volt adat a holdciklusok szívműtétekre gyakorolt hatásáról” – mondta el Dr. Frank Sellke, az Interactive Cardiovascular and Thoracic Surgery folyóiratban megjelent tanulmány szerzője. “A vizsgálat során az aorta disszekciós betegekre koncentráltunk és azt találtuk, hogy lényegesen csökkent a beavatkozás során a halálozási arány a teliholdkor végrehajtott műtétek esetében. Emellett jelentősen csökkent a betegek felépülési ideje is.”

Aorta disszekció akkor jön létre, amikor a mellkasi fő verőér falán hasadás alakul ki. Ennek hatására vér ömlik közvetlenül az érfalba. A sérülés erős fájdalommal jár, és amennyiben nem kerül sor sürgős operációra, minden esetben halálos kimenetelű.

A kutatók a természet ebbéli jelenségének hatásait az aorta disszekciós és bypassműtétes betegek esetében tanulmányozták. A Hold aktuális állásával kapcsolatban mindkét esetben kimutatható volt a telihold jótékony hatása mind a műtétekre, mind pedig a felépülésre.

Dr Sellke elmondta, hogy ugyan sajnos nem minden esetben lehet ezeket az operációkat telihold idejére időzíteni, ám a környezet és a természet jelenségeinek műtétekre, betegségekre és felépülési időkre gyakorolt hatásának jobb megismerése és megértése segít abban, hogy egyre hatékonyabb és jobb ellátást tudjanak a betegeknek biztosítani.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik