Szórakozás

A veszélyekre figyelmeztetnek az illetékesek

Kanikula(210x140)(1).jpg (kánikula)
Kanikula(210x140)(1).jpg (kánikula)

A kánikula veszélyeire figyelmeztet az Országos Mentőszolgálat, a rendőrség, a katasztrófavédelmi főigazgatóság és az ÁNTSZ.

 

A hét közepétől beköszönt a kánikula. Szerdától fokozatosan emelkedik majd a hőmérséklet, ami vasárnapra akár a 40 fokot is elérheti. A napi középhőmérséklet szerdán és csütörtökön, meghaladhatja a 25 Celsius-fokot, a hétvégén és a jövő hét elején pedig akár a 27-28 fokot is elérheti. Az országos tiszti főorvos éppen ezért szerdától másodfokú hőségriasztást rendelt el.

A héten várható extrém meleg már egy egészséges ember szervezetét is megviseli, éppen ezért érdemes védekezni ellene.

Neményi Márton

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, valamint ÁNTSZ kéri, hogy a nagy melegre való tekintettel mindenki az átlagosnál több folyadékot fogyasszon, aki csak teheti 11 és 15 óra között ne tartózkodjon a tűző napon, illetve rendszeresen kenje magát leégés elleni készítményekkel, védje a bőrét megfelelő öltözékkel.

A hőség elsősorban az időseket, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedőket veszélyezteti. Ha tehetik, nagyobb megterhelést jelentő munkát ne, vagy csak a kora reggeli illetve a késői délutáni órákban végezzenek.

Vásárhely24/Frankó Máté

Az Országos Mentőszolgálat minden évben, hasonló időjárási körülmények esetén figyelmeztet a felelőtlen strandolás veszélyeire. A leggyakoribb balesetek a figyelmetlenségből fakadnak. Felhevült testtel ne ugorjunk be a vízbe, illetve mindig ellenőrizzük a vízmélységet! A hőség az alkohol hatását felerősíti, így már kevesebb ital elfogyasztása után is csökkenhet a fürdőzők vízbiztonsága, ami akár tragikus következményekkel is járhat. Fontos megjegyezni, hogy a bányatavak, a természetes vizek további veszélyeket is rejthetnek. A kiszámíthatatlan vízmélység, valamint az esetleges örvények miatt fokozott körültekintéssel kell ezeken a helyeken strandolni.

MTI/Nagy Lajos

Az Országos Rendőr-főkapitányság a kánikula miatti közlekedési balesetekre, illetve azok megelőzésének lehetőségeire hívja fel a figyelmet.

Nagy melegben romlik az autóvezetők koncentrációkészsége, meghosszabbodik a reakcióidő, a reflexek tompulnak, a mozdulatok kapkodóvá válnak.

– Aki nehezen viseli a meleget, ebben az időszakban lehetőleg ne üljön volán mögé. Ha feltétlenül szükséges elindulni, akkor vezessenek mindig kipihenten, továbbá álljanak meg gyakrabban! Frissüljenek fel, nyújtoztassák végtagjaikat, emellett fogyasszanak kellő mennyiségű folyadékot! Mindig legyen hűtött ásványvíz, vagy üdítőital a gépkocsiban! Legyenek türelmesek, vezessenek kissé lassabban, tartsanak nagyobb követési távolságot! A napon álló gépkocsit indulás előtt szellőztessék ki – áll az ORFK közleményében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik