Szórakozás

Mostantól a nyári égen is szeretjük a felhőket

Cloud 9+ (Cloud 9+)
Cloud 9+ (Cloud 9+)

A Cloud 9+ lehet a következő csillag, vagy ha úgy tetszik, felhő a magyar zeneipar egén. A banda tagjaival beszélgettünk egy pesti koncertjük után.

A Cloud9+ lehet a következő olyan hazai zenekar, amelyre büszkék lehetünk. Keverik a dubstepet, a drum and basst és a rockot, Kayode Sherlock Ábel nigériai MC-jükkel pedig ezeken felül is egyedinek számítanak. Két videoklipet is készítettek már, a Supernovát és a Breath in-t, ősszel pedig az új dalukat is hallhatjuk.

Kétség sem fér hozzá, hogy nemsokára a nagy magyar zenekarokkal együtt kell majd emlegetnünk benneteket. De mégis, kik vagytok ti?

Tóth Bertalan: Őszinte zenészek, akik szívből játszanak. Mindannyian vagy már tíz éve zenélünk, a Cloud9+ ebben a formátumban azonban csak 2012 óta létezik. Biksi Gáborral és Koller Márkkal alapítottuk ezt a zenekart, de akkor még lány énekesünk volt. Aztán énekes csere történt a zenekar életében, a mostani frontemberünk Szivák Zsolt, s így lettünk azok, akik most vagyunk.

Szivák Zsolt: Mindenki különböző stílusban zenél, van aki a lágyabb hangzást preferálja, van aki inkább veretni szeretni, más a funkyért van oda vagy éppen a metálért. És ebből a katyvaszból születik meg a mi zenénk.

Itthon még elég újnak számít az a műfaj, amit ti képviseltek.

B.T.: Itthon még nem, de külföldön már menő ez a stílus, amiben mi zenélünk, úgyhogy afféle úttörőnek számítunk idehaza. Dubstepet és drum and basst bolondítunk meg egy kis rockos hangzással, ezért van, aki csak rockstepnek emlegeti ezt a műfajt, de mi nem szeretjük bekategorizálni magunkat.

Sz.Zs: A magyar zeneipar nincs éppen a topon. Néhányan birtokolják, akikbe a pénzt pumpálják. Jó lenne, ha olyan lenne a helyzet, mint Angliában, ahol nem csak a biztosan sikeres zenekarokat támogatják.

Szerencsére a magyar zeneipar kezd titeket is felkarolni. Például a Viva TV-n nemrég első helyen végzett a Breath in című számotok.

Sz.Zs: Ez így van, habár nem mondanám, hogy megtaláltuk a közönségünk. De nagyon örülünk, hogy a csatornának bejött a Breath in számunk.

Két hónapja a Viva még nem játszotta a zenéteket, akkor másképp nyilatkoztatok.

T.B: A TV túlságosan is befolyásolja a mai zenefogyasztó tiniket, mert szerintük az a menő, aminek a klipje a Viván megy.

Sz.Zs: Szerintünk a csatorna nézőközönsége hamarosan ki fog cserélődni. Két éve nem hittem volna, hogy olyan zenét is lejátszanának, mint a miénk, és mégis.

De azért a Cometen elég jól éreztétek magatokat! Készült is egy kép, ahol boxerben pózoltok a „vörös szőnyegen”. Nem éreztétek úgy, hogy ezzel arcul csapjátok a rendezvényt?

Sz.Zs: Egyáltalán nem! Nekünk ez a stílusunk, mi ilyenek vagyunk. Negatív visszajelzést sem kaptunk emiatt. Sőt, Lotfi Begi is csatlakozott hozzánk egy kép erejéig.

Jelenleg egy új számon dolgoztok. Hogy álltok vele?

Sz.Zs: Kész van már a szöveg is és az alap is, már csak fel kell venni. De ez is egy kicsit más lesz, mint a többi. Mindig megpróbálunk valami újat belevinni a dalainkba úgy, hogy a saját stílusunkon belül maradunk. Szeptemberre pedig az új videoklip is elkészül.

Terveztek egy országos turnét, hogy ne csak a fővárosban játszatok?

Sz.Zs.: Imádunk vidéken játszani! Tervben van, hogy talán a Compact Discoval lenne egy közös turnénk, de ez még egyáltalán nem biztos. Ősszel viszont minél több helyen szeretnénk megfordulni, így nem elképzelhetetlen, hogy Szegedre is ellátogatunk.

A Supernova című számotokat felvettétek akusztikusan is, miközben az MR2 Petőfi Rádió kiemelten játssza a számotokat. Talán szeretnétek szerepelni az MR2 Akusztikban?

Sz.Zs: Szó sincs erről, csupán csak szerettünk volna valami újat, valami mást is csinálni, amivel meglephettük a rajongóinkat.

Szép számmal vannak ám rajongóitok! A lányok az első sorban tapossák egymást. A magyar közönséget már meghódítottátok, de vajon külföldben is gondolkoztok?

T.B.: Persze, hogy mi is szeretnénk külföldön játszani, de a nagy többséggel ellenben mi nem a Nyugatot célozzuk meg, hanem Ázsiát.

Miért pont a Keletet?

T.B.: Mert ott ennek a zenének már kultúrája van.

A zenéteket és a produkciótokat igencsak megdobja az MC-tek, Kayode Sherlock Ábel. Őt hogy találtátok meg?

Sz.Zs.: Teljesen véletlenül, egy barátunkon keresztül.

Ő is nagy szerepet játszik abban, hogy telt házas koncertet adjatok. Legközelebb hol láthatunk benneteket?

Sz.Zs.: Két fellépésünk is van még, a Kexx Feszt extrémsport fesztiválon és a Fezenen is, de folyamatosan szervezzük az újabb fellépéseket, hogy minél több városba, így Szegedre is el tudjunk majd jutni.

Zsingor Tünde

Ajánlott videó

Olvasói sztorik