Szórakozás
őserdő, dzsungel, esőerdő (őserdő, )

Lassul az esőerdőirtás üteme a Kongó-medencében

Buthy Lilla

2013. 07. 22. 12:59

Az esőerdő sokkal jobb állapotban van, mint azt a szakemberek gondolták.

A tanulmány, amelyet a Philosophical Transactions of the Royal Society B című folyóiratban közöltek, az afrikai erdők állapotának felmérésére irányuló vizsgálat részeként készült. A medencéről készült műholdas képek tanúsága szerint a fakitermelés mértéke az egyharmadával csökkent 2000 óta.

Az Afrikában található Kongó-medence az Amazonas után a világ legnagyobb trópusi erdővidéke, mintegy kétmillió négyzetkilométer. Az esőerdő sokkal jobb állapotban van most, mint régen – legalábbis a műholdas felvételek erről árulkodnak.

Az 1990-es évek folyamán évente nagyjából háromezer négyzetkilométernyi erdős terület esett a fakitermelés áldozatául. Viszont 2000 és 2010 között ez az ütem lelassult – évente kevesebb, mint kétezer négyzetkilométernyi fát vágnak ki.- adta hírül a BBC hírszolgálata.

Ennek részben az az oka, hogy ma már védett területek egész hálózata fut a térségben. De a mezőgazdasági célú terjeszkedés hiánya is szerepet játszik a lassulásban, illetve az, ahogy a közép-afrikai országok átszervezték a gazdaságukat – húzta alá Simon Lewis, a University of Leeds és a University College London munkatársa. – Rendkívüli módon függenek az olajeladástól és a bányászatból származó ásványoktól, ezért inkább ezekbe fektetnek, kevesebb energiát fordítva a mezőgazdasági terjeszkedésre.

Az esőerdő egyes részeinek elvesztése hatással lehet a klímaváltozásra, a biológiai sokféleségre és azon közösségek életére, amelyek erősen függenek a környezetüktől – magyarázta Lewis, hozzátéve, hogy az afrikai esőerdők sorsa fordulóponthoz ért.

A fakitermelés mértéke a jövőben továbbcsökkenhet olyan kezdeményezéseknek köszönhetően, mint az ENSZ REDD program, amely anyagi ösztönzéssel próbálja megőrizni az erdők épségét.

Lewis ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a bolygó lakosságának jelentős növekedése és az életszínvonal globális emelkedése miatt több mezőgazdasági termékre lehet szükség, ennek következtében a helyzet úgy alakulhat, mint Délkelet-Ázsiában, vagy az Amazonasnál, és a kereskedelemi célú mezőgazdasági termelés fog előtérbe kerülni.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.