Szórakozás

40 éve halt meg Bruce Lee

bruce lee (bruce lee, )
bruce lee (bruce lee, )

A kínai harcművész a 20. század egyik legnagyobb ikonja volt.

Ma van 40 éve, hogy meghalt Bruce Lee. Az Egyesült Államokban született hongkongi származású színészt szinte az összes generáció ismeri. 1940-ben született a San Franciscó-i kínai negyedben. A kínai asztrológia szerint a sárkány évében és órájában. A Wikipédia szerint Lee már 1 éves korától színészkedett, legelső alakítása egy síró csecsemő volt.

1966-ban fedezte fel egy producer, aki szerepet is ajánlott neki egy sorozatban. Lee nem csak a főhős alteregóját alakította, hanem ő tervezte meg a harckoreográfiákat is. A sorozat azonban befuccsolt, és Lee visszautazott Hong Kongba. Itt újra felkarolták, és megkezdődött A nagyfőnök forgatása, ami sikeresnek bizonyult.

Leghíresebb filmje A Sárkány útja volt, amelyet ő maga rendezett és írt. Utolsó filmje A sárkány közbelép premierjét azonban már nem élhette meg.

1973. július 20-án a színész fejfájásra panaszkodva fájdalomcsillapítót vett be, majd lefeküdt aludni. Ezek után nem ébredt fel. Az orvosok szerint allergiás volt a bevett gyógyszer egyik összetevőjére, ez okozott agyduzzanatot.

Bruce Lee-t a Time a 20. század legfontosabb személyei közé sorolta, és a hollywoodi hírességek sugárútján csillaga is van. A hongkongi hírességek sugárútján pedig szobrot állítottak a tiszteletére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik