Szórakozás

Tűzvédelmi oktatás táborozó gyerekeknek

A felgyői napközis táborban általános iskolások diákoknak tartott játékos foglalkozást Fortuna Otília tűzoltó zászlós, a Csongrádi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság katasztrófavédelmi referense. A megbízott előadásában a gyermekekre is leselkedő veszélyekre irányította a figyelmet.

A táborozó gyerekek tudták, hogy ha tüzet észlelnek, feltétlenül szólni kell a felnőtteknek, de sokan ismerték a 105-ös segélyhívó számot is. A foglalkozáson szerepjáték keretében próbálhatták ki a táborozók, hogyan is kell egy segélyhívást kezdeményezni. A játékot vezető Fortuna Otília tűzoltó zászlós felhívta gyerekek figyelmét arra, hogy a hívónak mindig be kell mutatkoznia, meg kell adnia a tűz pontos helyét, illetve ha nem tudja az utcát és a házszámot, akkor egy közeli jellegzetes épületet kell megadnia tájékozódási pontként.

A katasztrófavédelmi megbízott a konyhában kialakuló tüzekről szólva felhívta a gyerekek figyelmét arra, hogy elektromos tűz, vagy a tűzhelyen felejtett zsiradék lángolása esetén tilos az oltáshoz vizet használni, hiszen a víz vezeti az áramot, illetve a zsírba, olajba öntve hatalmas lángcsóvát okoz.

Ebben az esetben az edényt le kell takarni egy fedővel, vizes ronggyal, vagy egy, a sütőből elővett tepsivel. Ha a lángokat sikerült megfékezni, a lakást ki kell szellőztetni – hangzott el a csütörtöki foglalkozáson.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik