Szórakozás

Hasonló bomba robbant már városban – videóval

kiurites(960x640).jpg (kiürítés, )
kiurites(960x640).jpg (kiürítés, )

A repeszromboló elszállításának idejére a tűzszerészek írták elő a kötelező kilakoltatást a bomba 400 méteres körzetében. A kitelepítés mintegy 10500 embert érint Székesfehérváron.

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság legfrissebb közleménye szerint fél 12-kor befejeződött a kitelepítés, a 260 rendőr, katona, polgárőr is elhagyja a helyszínt: a tűzszerészek elkezdhetik a munkát.

Több panasz is eljutott szerkesztőségünkhöz, miszerint az emberek nem tudják,hogy hol informálódhatnak a kiürítéssel, lezárással kapcsolatban. Mivel nem született központi “bombavonal”, ahol a nap 24 órájában információkkal szolgálnának, a Fehérvár24 külön kérésére, a Járási Védelmi Bizottság a polgármesteri hivatal központi számát jelölte ki erre a célra:  22/537-200. Itt, illetve a polgármester titkárságán, a 22/537-100 számon mindenki pontos tájékoztatást kaphat.

Ahogy arról tegnap a Fehérvár24 is tudósított, százkilós második világháborús bombát találtak a Mancz János Óvoda udvarán. A robbanótest elszállításának idejére a területet 400 méteres sugarú körben lezárják és kiürítik. Bár csak most indul a hivatalos evakuálás, sokan már éjszakára sem maradtak otthon.

A helyszínen rengeteg katona, rendőr koordinálja a kitelepítést, a bombát folyamatosan őrzik. A “kiürítés” feliratú autóbuszok, melyeket az Alba Volán ajánlott fel, 8 órától folyamatosan indulnak a “technika házától”.

A rendőrség azt kéri az emberektől,hogy csak a legszükségesebb dolgokat hozzák magukkal, kevés enni-, innivalót és gyógyszereket, készpénzt és iratokat. Az elhelyezésüket oktatási intézményekben oldják meg.

Csurgó Attila ezredes elmondta, hogy a robbanótest beazonosítása után válik el, hogy a helyszínen szerelik-e ki a szerkezetet, vagy azzal együtt szállítják el. A tegnapi, rendkívüli sajtótájékoztatón az ezredes azt nyilatkozta,hogy a gránáthoz csak a kiürítés után nyúlnak, ekkor fogják megvizsgálni a gyújtószerkezetet.

A Helyi Védelmi Bizottság közlése szerint a szovjet gyártmányú, 203 milliméteres romboló repeszgránátban 25 kilogramm robbanótöltet van. A további lépésekről akkor döntenek, ha már egyetlen fehérvári polgár sincs a bomba környezetében. A helyszínt lezárják, ezután senki nem léphet be a területre.

Ahogy tegnap megírtuk, a bombariadó alatt a távhőszolgáltatás is szünetel, mivel a Fűtőerőmű is beleesik a kitelepítéssel érintett körbe.

A Székesfehérváron most talált bomba orra – ahol a gyújtószerkezet található – még a földben van, ezért semmi biztosat nem tudnak róla mondani. A tűzszerészek először detektorokkal vizsgálják át a bomba környékét, mert megtalált repeszek arra is utalhatnak, hogy nem feltétlenül magányosan van az óvoda udvarán ez a robbanószerkezet. A bomba elhelyezkedése arra utal ugyanakkor, hogy élesre töltött, de fel nem robbant bombáról van szó, ami további veszélyforrás, hiszen nagyobb a spontán robbanás esélye.

 

Horváth Csaba őrnagy, vezető-tűzszerésztől megtudtuk, hogy robbanószerkezet hatástalanítása közben utoljára 2006-ban történt tragédia, akkor egy nyolc kilogrammos szerkezetet próbáltak hatástalanítani Székesfehérvár közelében, Zámoly térségében, de a gyújtószerkezet működésbe lépett és három tűzszerész életét vesztette.

A fehérvári tüzérségi bomba 100 kg-os, amelynek a robbanóereje közel százszorosa a 2006-os tragédia szerkezetének. Repeszeinek hatótávolsága 400 méteres körzetre terjed ki, robbanóereje közel fele akkora, mint a közelmúltban a helyszínen felrobbantott müncheni bombáé, amelynek videója itt látható

Ajánlott videó

Olvasói sztorik