Szórakozás

Bomba az óvodában-a helyszínen kell felrobbantani?

A II. világháborús robbanótest földmunkák közben került felszínre ma délelőtt Székesfehérváron, a Rákóczi úti óvoda udvarán.

15:30- Minden fehérvári fürödjön meg meleg vízben amíg megteheti, ugyanis reggel 6 órától, a veszély elmúltáig, nem lesz távhőszolgáltatás a városban. Az ügyeletes bölcsőde holnap az Ybl lesz a Kígyó utcai helyett- mondta Kiss Z. Edward rendőrségi szóvivő a Fehérvár24-nek.

15:00- Nagyobb a baj, mint gondolták?

Súlyosabb lehet a helyzet, ha bebizonyosodik,hogy valóban éles bombát találtak. Az éles robbanótest ugyanis semmilyen esetben sem szállítható. Ezt a tűzszerészek holnap tudják megmondani, a bomba beazonosítása után.

Mi történik akkor, ha a százkilós bombát nem szállíthatják el? Az amúgy is nagy kockázatot jelentő műveletet, egy még veszélyesebb váltja fel, a helyszínen kell megsemmisíteni. A védelmi bizottság hamarosan sajtótájékoztatón számol be az intézkedési tervről.

Vázoljuk fel a lehetséges forgatókönyvet! Ha az óvoda udvarán kényszerülnek hatástalanítani, akkor először detektorral végig kell pásztázni a környéket. Ahol egy bomba volt, lehet még több is. Ezzel elkerülhető,hogy a nagy erejű robbanás, újabb robbanást szüljön. A nagy hatótávolság miatt erre alaposan fel kell készülniük a tűzszerészeknek. Földsánccal kell körülbástyázni, be kell temetni a lövedéket, hiszen a lakóépületek miatt csak így, föld alatt lehetne felrobbantani.

A cél az emberi élet védelme, így alapos, és pontos előkészületekre van szükség. Ha ez elhúzódik, az is előfordulhat,hogy éjszakára sem térhetnek haza az érintett utcák lakói. Ebben az esetben sportcsarnokokban, iskolák tornatermeiben biztosít szállást az önkormányzat.

A logisztikát tovább bonyolítja, hogy a környéken több tábor is van, tele nyaraló gyermekekkel, az óvoda mellett pedig szociális otthon működik. Ellátásukról a megyei kórháznak kell gondoskodnia.

13:30-Csütörtök reggel ürítik ki a Mancz János Óvoda környékét:

A robbanótest elszállításának idejére a területet 400 méteres sugarú körben lezárják és kiürítik, amelyre július 18-án, csütörtökön reggel 8:30-kor kerül sor. Mindaddig a rendőrség folyamatosan őrzi a lövedéket.

A kiürítés paneleket,lakóházakat, egészségügyi és kereskedelmi intézményeket is érint:

Várkörút – Szekfű Gyula utca – Berényi út – a Móricz Zsigmond utca Huba utcáig eső szakasza – a Víziváros keleti, Gáz utca felé eső része – a Gáz utca a Sarló utcáig – Salétrom utca – József Attila utca – Pilinszky tér – Kégl György utca – Rákóczi utca – Várkörút

Az itt élőknek bizonytalan ideig, a robbanótest elszállításáig- vagy felrobbantásáig- el kell hagyniuk otthonaikat.

Őket a helyi védelmi bizottság külön is értesíti. Az evakuált emberek ideiglenes elhelyezését, szükség esetén elszállítását is megtervezték, amelyről a délután folyamán a lépcsőházakban kihelyezett tájékoztatókon és a Fehérvár24-en is tájékozódhatnak az érintettek.

Útlezárásokra is számítani kell. Az Alba Volán járatai nem, vagy menetrendtől eltérően, fenti területet elkerülve közlekednek- értesítette a Fehérvár24-et a Székesfehérvár Járás Helyi Védelmi Bizottsága.

11:00- A Fehérvár24 információ szerint éles bomba van a Mancz János Óvodában.

A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Szabó-Bisztricz Anett szerkesztőségünknek megerősítette, hogy valóban van egy robbanótest a Rákóczi úton található óvoda területén. Az építési munkálatok közben talált bombát még nem szállították el, jelenleg nem jelent veszélyt a környék lakóira.

A Fehérvár24 információi szerint elrendelik majd a lakótelep kiürítését, a robbanótest 800 méteres körzetében. A 100 kilós, második világháborús lövedék és a környéken élők további sorsáról hivatalos, bővebb tájékoztatást a helyszíni szemle után ad a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik