Szórakozás

Kávéfüggők a magyar fiatalok

kávé (kávé, )
kávé (kávé, )

Egy felmérés szerint a magyar fiatalok 25 százaléka naponta kávézik.

A 15-19 évesek 65 százaléka soha nem ivott még kávét, de a 20-25 évesek 40 százaléka naponta megiszik legalább egy csészével. A legtöbben a gimnazista éveik végén szoktak rá, 23 százalékuk pedig már 15 évesen vagy azelőtt.

A felmérés szerint nem csak az idő múlásával növekszik a naponta kávézók száma, hanem az iskolai végzettség is befolyásolhatja ezt. Azok közül, akik 8 általánost vagy egy szakmunkásképzőt végeztek el, kevesebben kávéznak naponta. Viszont a gimnáziumi érettségivel rendelkezők 40 százaléka, és a felsőfokú oktatást elvégzők 55 százaléka mindennap megiszik egy csészével. 50 százalékuk pedig naponta kettővel.

Többnyire reggel fogyasztják a kávét, és otthon isszák meg. A vidékiek inkább az eszpresszót kedvelik, míg a tejeskávé a budapesti fiatalokra jellemző.

A megkérdezett kávéfogyasztók 75 százaléka az élénkítő hatása miatt issza, míg 46 százaléka csupán az íze miatt. A többségük nem tartja egészségtelennek a kávét, hiszen frissítő, serkenti a vérkeringést és fokozza a teljesítményt. Viszont azt elismerték, hogy a magas vérnyomás és a fogak elszíneződése negatívum.

A fiatalok a kávé mellett kólát, teát vagy energiaitalokat fogyasztanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik