Szórakozás

Nem lesz blogról utca elnevezve

Tiszakécskei képviselő testület (tiszakécske, testületi ülés, )
Tiszakécskei képviselő testület (tiszakécske, testületi ülés, )

Egy év eleje óta hatályos törvény értelmében le kell cserélni a XX. századi önkényuralmi rendszerekre emlékeztető közterületi elnevezéseket. A jogszabály bevezetése óta több kérdéses utcanév került az MTA történész-döntőbíráinak asztalára, hogy Gagarin, Bajcsy-Zsilinszky Endre, vagy éppen a munkások nevét viselheti e utca. Ezzel szemben, Tiszakécskén éppen egy átkeresztelendő utcára érkezett névjavaslat kapcsán fogalmazódott meg kérdés. Lehet e blogról utcát elnevezni?

Egy január elseje óta hatályos törvény értelmében valamennyi magyarországi településen le kell cserélni a XX. századi önkényuralmi rendszerekre emlékeztető utcaneveket. A törvény értelmében az önkormányzatok sorra tüntetik el a Ságvári Endre, Úttörő, Rózsa Ferenc és Felszabadulás utcákat, tereket a városaikból. Így tesz a tiszakécskei vezetés is, ahol több mint egy kilométernyi közterület várt átnevezésre.

A városban helyi bloggerek egy kissé szerénytelen, ugyanakkor korántsem hétköznapi javaslattal álltak elő. A tiszakecske.blog.hu szerkesztői nyílt levélben fordultak a helyi képviselőtestülethez, hogy a Károlyi Mihály utcát Tiszakécske Blog utcára kereszteljék át. A levélben megfogalmazott indoklásuk szerint, az országosan is egyedi névválasztás pozitív színben tüntetné fel a települést, valamint a város kifejezné ezzel elkötelezettségét a vélemény és szólásszabadság iránt. A kécskei bloggerek, az oldalukon 11 másik alternatívával együtt szavazásra is bocsátották a kérdést, amelyen Dr. Károssy Gyula, Tiszakécske nemrégiben elhunyt gyermek- és körzeti orvosa mögött, a második helyen végzett a blogos utcanévjavaslat.

A Károlyi Mihály utca átnevezését június végén tűzte napirendjére Tiszakécske város testületi ülése. A kécskei blogírók felvetését – mint az az általuk készített videofelvételből kiderül – a képviselők komolytalannak találták, így azt, az oldal által benyújtott többi javaslattal egyetemben, szavazásra sem méltatták. Kovács Ernő polgármester „fatális tévedésnek” nevezte az ötletet, egyúttal figyelmeztette az oldal szerkesztőit, hogy jogtalanul használják a város címerét. Ezt egyébként később a Tiszakécske Blog is elismerte, jelezve, amint lehet engedélyért folyamodnak a városházához.

Így nem lett tehát Tiszakécske Blog utca Tiszakécskén. A Károlyi Mihály utcát, egyébiránt Vincze Jánosról, a kécskei Móricz Zsigmond Oktatási Intézmény egykori igazgató-helyetteséről, Tiszakécske díszpolgáráról nevezték el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik