Szórakozás

Elősegíthetik a hízást a zsírszegény tejtermékek

tej (tej)
tej (tej)

Az emberek évek óta fogyasztják a zsíros tej helyett a zsírmentes változatot, hogy ezzel is segítsék fogyókúrás erőfeszítéseiket. A legújabb kutatás azonban azt mutatja, hogy a sovány tej fogyasztása valójában hizlalhat, nem pedig fogyaszthat.

Az amerikai általános irányelvek szerint mindenkinek mértékkel szabad fogyasztania tejet és tejtermékeket, és a zsírszegény változatokat kell választania. Az is lehetséges, hogy a zsíros változatból fogyasztanak kevesebbet, vagy ritkábban. Az általános nézet szerint a sovány tej fogyasztásával a teljes tej előnyeit élvezhetjük (D-vitamin, kalcium és fehérje) a zsír és a kalóriák nélkül – írja a Házipatika.com.

A JAMA Pediatrics szaklapban megjelent tanulmányukban azonban David Ludwig, a Bostoni Gyermekkórház kutatója és Dr. Walter Willett, a Harvard Egyetem Orvosi Karának kutatója azt állítják, hogy az alacsonyabb kalóriatartalmú italok fogyasztása még nem jelent feltétlenül alacsonyabb kalóriabevitelt.

A szakértők úgy vélik, nagyon kevés adat támasztja alá, hogy a sovány tej elősegítené a fogyást vagy a testsúly szabályozását, és mivel a zsírszegény élelmiszerek kevésbé laktatóak, az emberek azzal kompenzálhatnak, hogy többet fogyasztanak belőlük. Egy nemrég készült kutatásból például éppen az derült ki, hogy azok, akik zsírszegény tejet fogyasztanak, életük későbbi szakaszában nagyobb valószínűséggel válnak túlsúlyossá.

Ráadásul arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a kutatások szerint a zsírszegény tej kevesebb tápanyagot szolgáltat, mint a teljes tej. A teljes tejből készült termékek kulcsfontosságú forrásai az A, D, E és K zsírban oldódó vitaminoknak, valamint a kalciumnak és a foszfornak, mely ásványi anyagok a D-vitaminnal együttműködve erősítik a csontjainkat. Mivel ezek a vitaminok zsírban oldódnak, a zsír eltávolításával megnehezítjük, vagy akár lehetetlenné tesszük szervezetünk számára ezek felszívódását.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik