Szórakozás

A nyár veszélyei: erre vigyázzunk!

napozás (napozik, naptej, )
napozás (napozik, naptej, )

Íme, néhány tipp, mire érdemes figyelni!

A nyári időszakban a hőséget gyakran követ hirtelen lehűlés, amely viharokkal, akár felhőszakadásokkal párosulhat. A nagy melegben nem csak a fürdőzéssel kell vigyáznunk, ahogyan azt már kiemeltük egy korábbi cikkünkben, oda kell figyelni az időjárásra is. A Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól megtudtuk, mire érdemes ügyelni a nagy hőségben, és ha kirándulni indulunk.

Ha elutazunk, mindig készítsünk be kellő mennyiségű ivóvizet, induljunk el tele tankkal, és informálódjunk! Az ilyen hőségben az ember eleve stresszesebb, ingerlékenyebb lehet, a nagy meleg akár rosszullétet is okozhat. Autónkban soha ne hagyjunk kisgyereket vagy háziállatot, még ha a légkondicionáló le is hűtötte a kocsit! Az utastér hamar felforrósodhat, ami akár végzetes is lehet.

Ha sokáig tartózkodunk a napon, soha ne felejtsük el bekenni magunkat fényvédővel, az erős UV-sugárzás miatt pillanatok alatt leéghetünk. Sajnos a sok szúnyog is megkeresheti az életünket, érdemes a táskánkba szúnyogriasztókat is pakolni.

Figyeljünk oda a viharjelzőkre is! A Velencei-tónál három is van. Ha percenként 45-öt villan, akkor elsőfokú viharjelzés van érvényben, 90-et , ha másodfokú. Ilyenkor már tilos fürdeni, és érdemes szedni a sátorfánkat, hiszen a vihar percek alatt megérkezhet.

A nyári hőségben sokan a hűvös erdőkbe indulnak túrázni. A tűzgyújtással azonban vigyázni kell! Csak az arra kijelölt helyeken lehet tüzet gyújtani! Ezeket könnyű is felismerni, mert a tűzrakó helyek betonozottak, szegéllyel körbevett területek. Gondoskodjunk arról is, hogy legyen nálunk legalább 2-3 liter víz, hogy el tudjuk oltani a tüzet, de földdel is befedhetjük. Ha tűzgyújtási tilalom van érvényben, akkor az egész erdő területén és körülötte is szigorúan tilos a sütögetés!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik