Szórakozás

A Föld lakossága drasztikusan nő, Magyarországé csökken

Babahordozo(960x640)(2).jpg (babahordozó)
Babahordozo(960x640)(2).jpg (babahordozó)

Július 11-e az ENSZ népesedési világnapja. 1987-ben, ezen a napon érte el a Föld népessége az ötmilliárd főt. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a túlnépesedés veszélyeire. Míg a világ több pontján a népességszám növekedése jelent problémát, addig a magyar lakosság egyre fogyatkozik.

1987. július 11-én érte el a Föld népessége az ötmilliárd főt. Bár a népességnövekedés üteme lassul, ez a szám 2100-ra, azaz alig több mint 100 év alatt a duplájára nőhet. Míg 1800 és 1945 között egymilliárddal 1945 és 2010 között ötmilliárddal nőt a Föld lakosainak száma.

Danica Camacho, a Föld hétmilliárdodik lakója (Forrás: MTI)

A túlnépesedés számtalan probléma forrása lehet. Munkanélküliség, éhezés, nyomor, környezetszennyezés. A népességrobbanás elsősorban a fejlődő országokban okoz gondokat, illetve ezekben az országokban a legnagyobb mértékű. A fejlett országokban a magas népességszám a túlzott ipari és mezőgazdasági termelés ökológiai hatásaiban mutatkozik meg leginkább.

Míg Ázsia és Afrika lakossága folyamatosan nő, Európa fogyóban. Az ENSZ szerint kontinensünk 2050-re 20 millióval kevesebb ember otthona lesz, mint ma.

Magyarország népessége (Forrás: KSH/MTVA/MTI)

Magyarország Európa és a világ egyik legalacsonyabb termékenységű országa. 1981 óta folyamatosan fogy a népesség. A Központi Statisztikai Hivatal – a 2011-es népszámlálási adatok alapján végzett – számításai szerint 9 millió 906 ezer főre tehető Magyarország mai lakossága. Ez közel félmillió emberrel kevesebb, mint a rendszerváltás idején. A KSH Demográfiai portré 2012 című kiadványának becslései szerint 2060-ra a születéskor várható átlagos élettartam nőhet, ugyanakkor a következő 50 évben a népesség, a mostani közel tízmillióról 8,5 millióra csökken. A tervezett és a megszületett gyermekek száma között jelentős különbség mutatkozik, ráadásul az emberek már terveikben is egyre kevesebb gyermekkel számolnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik