Szórakozás

Lenyelt idegen test okozta a szegedi zsiráf halálát

Valószínűleg egy korábban lenyelt idegen test okozta Atlant, az egy éve a szegedi Vadasparkban élő zsiráf halálát.

Szombaton Atlant, a legfiatalabb zsiráfbikánk összeesett a kifutójában, és a gyorsan érkező állatorvosi és gondozói segítség ellenére nem sikerül megmentenünk az életét. Ha nem is számítottunk az ennyire gyorsan lezajló szerencsétlen végkifejletre, tudomásunk volt arról, hogy Atlant beteg. Hetek óta figyeltük és vizsgáltuk a rossz kondícióban lévő zsiráfot, azonban a betegségének pontos okát szombatig csak gyanítani tudtuk, és reméltük, hogy állapota a kezelések folytán javulni fog.

A  SzegedPanorama.hu videója Atlant érkezéséről

Az egyre soványabbá váló zsiráf, Atlant ügyében a Vadaspark állatorvosa a fővárosi és a nyíregyházi állatkertek vezető állatorvosaival is konzultált, illetve megtörtént az ilyenkor kötelező széklet és vérvizsgálat, több laboratóriumba is elküldve mintákat. Mindezek alapján konkrétan meghatározható betegséget, pl. vírusfertőzést nem lehetett kimutatni. Vérszegénységet lehetett csak megállapítani, illetve gyanítható volt az is, hogy idegen test került a zsiráf szervezetébe.

Az antibiotikumos kezelés és a folyamatos figyelem mellett mást nem tudtak tenni, hiszen ezen állatok altatásban végzett műtéte a speciális keringési rendszerük miatt végzetes lett volna. Ugyanez volt az oka annak, hogy az elgyengült és összeesett zsiráf már talpra állni az infúziós kezelés ellenére sem tudott. A boncolás során a vese-, máj- és bélrendszeri problémára utaló jeleket talált a Vadaspark állatorvosa, illetve egy lenyelt idegen testet is a recés gyomorban, amely feltehetően nagyon régóta lehetett a szervezetében, majd gyomorelzáródást okozva kiválthatta a végzetessé váló betegségét. 

Természetesen egy ilyen tragédia megviseli a vadasparki dolgozókat is, nemcsak a zsiráfokat kedvencüknek tekintő látogatóinkat, örökbefogadóinkat. De el kell fogadnunk, hogy ilyen végzetes balesetek és betegségek nemcsak természetes körülmények között fordulnak elő, hanem állatorvosi kontroll alatt, állatkertekben is. Thabo és Luke, a kezdetektől nálunk élő zsiráf testvérpár továbbra is egészséges.  Miután a  Atlant pusztulása nem a rossz tartási körülményeknek volt betudható, a Vadaspark továbbra is tárgyal a zsiráf fajmegmentési programmal (EEP), hogy mielőbb szaporodó csapatot tudjon tartani a célnak megfelelő bemutató rendszerében, és a visszajelzések szerint ennek meg is van a reális esélye a közeljövőben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik