Szórakozás

Lecsillapították a lázongó tömeget – sikeres volt a bocskaisok KFOR-gyakorlata

KFOR-9: felkészülés és zárógyakorlat II. (katona, bocskai dandár hódmezővásárhely, kfor, )
KFOR-9: felkészülés és zárógyakorlat II. (katona, bocskai dandár hódmezővásárhely, kfor, )

Összetett szituációs gyakorlatokon vettek részt a KFOR kiküldetésre készülő bocskais katonák. Konvojkísérés, mobil ellenőrzőpontok felállítása és üzemeltetése, járőrfeladatok ellátása, ellenőrző-áteresztő pont működtetése is feladatuk lehet Koszovóban.

Már csak néhány hét választja el a KFOR 9. váltásának katonáit, hogy megkezdjék szolgálatukat a koszovói Pristinában. A békefenntartó kontingens személyi állományának nagy részét a MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövészzászlóaljának katonái adják. A balkáni kiküldetésre készülő egyenruhások, a felkészítés utolsó heteiben szinte valamennyi olyan szituációt elpróbáltak, amellyel a szolgálati idejük alatt találkozhatnak. A feladataik közt szerepelt konvojkísérés, mobil ellenőrzőpontok felállítása és üzemeltetése, járőrfeladatok ellátása, illetve ellenőrző-áteresztő pont működtetése is.

A felkészítésük végén egy zárógyakorlaton kellett számot adniuk tudásukról a hajdúsámsoni és a hajdúhadházi kiképzőbázison. A gyakorlat legösszetettebb mozzanata egy elképzelt szituáció alapján háborús bűnök elkövetésével vádolt személy bírósági tárgyalásának teljes körű biztosítása volt. Az alaphelyzet szerint a bírósági tárgyalás ítélethirdetésére békés tüntetést jelentenek be a vádlott hívei. Mivel tartani lehet attól, hogy a békés tüntetők közé szélsőséges elemek is vegyülhetnek, akik feltüzelhetik a tömeget, ezért a Portugál-Magyar Közös Zászlóalj magyar manőver százada feladatot kapott, hogy a bíró, valamint a bírósági alkalmazottak testi épségét szavatolja.

A manőverszázad kidolgozta a tervet, hogyan juttatható be a bíró a bíróság épületébe, s hogy a tárgyalás után hogyan juttatható ki onnan – ez a végrehajtáskor sikeresen működött. A kezdetben gyülekező tüntetőkkel először az összekötő és megfigyelő csoport tagjai próbáltak szót érteni, felhívva figyelmüket a demonstráció békés jellegének fenntartására. Azonban az egyre növekvő tömegben hangadók jelentek meg, s a demonstrációt kihasználva feltüzelték a hallgatóságot, akik egyre agresszívabban léptek fel a biztosítókkal szemben.

Az elmarasztaló ítéletet el nem fogadó tömeg botokkal, karókkal, kövekkel felfegyverkezve rátámadt a katonákra, Molotov-koktélokat is bevetve. A hosszas küzdelem végére azonban a katonák kiszorították a környékről a lázongókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik