Szórakozás
KFOR-9: felkészülés és zárógyakorlat II. (katona, bocskai dandár hódmezővásárhely, kfor, )

Lecsillapították a lázongó tömeget – sikeres volt a bocskaisok KFOR-gyakorlata

Frankó Máté

2013. 07. 08. 13:13

Összetett szituációs gyakorlatokon vettek részt a KFOR kiküldetésre készülő bocskais katonák. Konvojkísérés, mobil ellenőrzőpontok felállítása és üzemeltetése, járőrfeladatok ellátása, ellenőrző-áteresztő pont működtetése is feladatuk lehet Koszovóban.

Már csak néhány hét választja el a KFOR 9. váltásának katonáit, hogy megkezdjék szolgálatukat a koszovói Pristinában. A békefenntartó kontingens személyi állományának nagy részét a MH 5. Bocskai István Lövészdandár 39. lövészzászlóaljának katonái adják. A balkáni kiküldetésre készülő egyenruhások, a felkészítés utolsó heteiben szinte valamennyi olyan szituációt elpróbáltak, amellyel a szolgálati idejük alatt találkozhatnak. A feladataik közt szerepelt konvojkísérés, mobil ellenőrzőpontok felállítása és üzemeltetése, járőrfeladatok ellátása, illetve ellenőrző-áteresztő pont működtetése is.

KFOR-9: felkészülés és zárógyakorlat (katona, bocskai istván lövészdandár, kfor, )

A felkészítésük végén egy zárógyakorlaton kellett számot adniuk tudásukról a hajdúsámsoni és a hajdúhadházi kiképzőbázison. A gyakorlat legösszetettebb mozzanata egy elképzelt szituáció alapján háborús bűnök elkövetésével vádolt személy bírósági tárgyalásának teljes körű biztosítása volt. Az alaphelyzet szerint a bírósági tárgyalás ítélethirdetésére békés tüntetést jelentenek be a vádlott hívei. Mivel tartani lehet attól, hogy a békés tüntetők közé szélsőséges elemek is vegyülhetnek, akik feltüzelhetik a tömeget, ezért a Portugál-Magyar Közös Zászlóalj magyar manőver százada feladatot kapott, hogy a bíró, valamint a bírósági alkalmazottak testi épségét szavatolja.

A manőverszázad kidolgozta a tervet, hogyan juttatható be a bíró a bíróság épületébe, s hogy a tárgyalás után hogyan juttatható ki onnan – ez a végrehajtáskor sikeresen működött. A kezdetben gyülekező tüntetőkkel először az összekötő és megfigyelő csoport tagjai próbáltak szót érteni, felhívva figyelmüket a demonstráció békés jellegének fenntartására. Azonban az egyre növekvő tömegben hangadók jelentek meg, s a demonstrációt kihasználva feltüzelték a hallgatóságot, akik egyre agresszívabban léptek fel a biztosítókkal szemben.

Az elmarasztaló ítéletet el nem fogadó tömeg botokkal, karókkal, kövekkel felfegyverkezve rátámadt a katonákra, Molotov-koktélokat is bevetve. A hosszas küzdelem végére azonban a katonák kiszorították a környékről a lázongókat.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

(FILES)(COMBO) This combination of file pictures created on May 10, 2018 shows US President Donald Trump during a rally at Total Sports Park in Washington, Michigan on April 28, 2018, and a photo released from North Korea's official Korean Central News Agency (KCNA) on April 21, 2018 of North Korean leader Kim Jong-Un delivering a speech while attending the Third Plenary Meeting of the Seventh Central Committee of the Workers' Party of Korea in Pyongyang.

US President Donald Trump told North Korean leader Kim Jong-Un on May 24, 2018, in letter that the Singapore summit will not take place. / AFP PHOTO / AFP PHOTO AND KCNA VIA KNS / Mandel Ngan AND - /  - South Korea OUT / REPUBLIC OF KOREA OUT   ---EDITORS NOTE--- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO/KCNA VIA KNS" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
THIS PICTURE WAS MADE AVAILABLE BY A THIRD PARTY. AFP CAN NOT INDEPENDENTLY VERIFY THE AUTHENTICITY, LOCATION, DATE AND CONTENT OF THIS IMAGE. THIS PHOTO IS DISTRIBUTED EXACTLY AS RECEIVED BY AFP.  /
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.