Szórakozás

A Bessenyeiben dorombolni is megtanulhatunk

A Bessenyei Ferenc Művelődési Központ dorombszakkörnek ad otthont. Kétheti rendszerességgel lehet majd elsajátítani a hangszer megszólaltatásának alapjait.

Július 11-től, azután pedig minden második csütörtökön 17 órai kezdettel várja az érdeklődőket a foglalkozásokra Juhász István az Ördögfű zenekar vezetője.

Mi is az a doromb?

A doromb pengetéssel és fúvással megszólaltatott egyszerű hangszer. Egy keretből és az arra rögzített rugalmas nyelvből áll, melynek anyaga legtöbbször acél, némely változata bambuszból vagy más rugalmas anyagból készül.

A doromb eredete az ősidőkbe vész, alapját a megpecegtetett és rezgő fapálca adja, melynek hangját edénnyel vagy jelen esetünkben szájüreggel is fel lehet erősíteni. A zenei íjnak is van olyan változata, amely szájrezonátorral hoz létre dallamokat. A világ minden táján ismerik, fából, levélből, bambuszból és csontból is készülhet – a vasból, acélból készültek a legtartósabbak. Ilyen hangszereket az ásatások tanúsága szerint először minden bizonnyal a kelták, germánok használtak. Eredetileg a mágia eszköze volt: a sámánok használták tevékenységük hatásának fokozására, később vált dallamjátszó hangszerré. Az 1900-as évek elején hazánkban elterjedt gyermekjáték volt. – írja a Wikipédia.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik