Szórakozás

Suhogtak a kaszák + videó

Imre Pál gazda gabonatáblája megérett a vágásra, Molnár Ernő érkezett a kaszásbrigáddal, de a fizetésről csak nehezen tudtak megállapodni. Vita kerekedett. Videó és galéria.

Péter-Pál napja hagyományosan az aratás kezdete, a Sóshalmi Olvasókör mindig ilyentájt tartja aratóünnepségét, a Székkutasi Olvasókör segítségével, de idén is bekapcsolódott a Kamilla dalkör, a nyugdíjasok és a lovasklub is.

Székkutasról nótaszóval indult a fogatos menet Sóshalomra, ahol tárogató dallamok, majd Labozár Antal muzsikája fogadta az érkezőket. Imre Pál volt elnök vállalta a gabonatábla mellett a gazda szerepét, Molnár Ernő az olvasókör elnöke pedig a munkásokat hozta, és alkudott a bérvágásra.

Négy kereszt, ez az ára az aratásnak, vagyis minden negyedik kereszt a brigádé, kezdték az alkut, ám a gazda ezt sokallta, így a vita elhúzódott. Végül megállapodtak és beálltak a legények a táblába. Suhogtak a kaszák és a marokszedő asszonyokkal egyetemben, még ha csak kis időre is, felelevenítették a régi aratások hagyományait és hangulatát Sóshalmon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik