Szórakozás

Harc a drogok ellen

drog, kábítószer (drog, )
drog, kábítószer (drog, )

Június 26-a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem világnapja.

Egy 1987-ben hozott, 1988-ban életbelépő ENSZ határozat óta június 26-a a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem világnapja, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a drogfogyasztás egészségügyi és szociális veszélyeire, valamint a kábítószer-használat elleni fellépés fontosságára. Az akkori konferencián résztvevő tagállamok megállapodtak arról is, hogy egy átfogó együttműködés keretében 2008-ra 50 százalékos csökkenést érnek el az illegális kábítószer-fogyasztás területén. A szervezet drogellenes akciója lényegében megbukott. A közelmúltban készült felmérések szerint ugyanis világszerte nőtt a kábítószer-fogyasztók, illetve az azt kipróbálók száma.

Ugyanakkor a drogfogyasztás egy, a többségi társadalom előtt rejtett tevékenység, éppen ezért a szerhasználók pontos számát nehéz megbecsülni. Évente több, országos szintű, reprezentatív felmérés is készül, ám legtöbbjük csak egy bizonyos korcsoportot, drogtípust vagy éppen bizonyos társadalmi köröket vizsgál. Annyi bizonyos, hogy hazánkban a 18-64 év közötti népesség körében évek óta a kannabisz származékok a legelterjedtebbek, de, főleg a fiatalok körében népszerűek a különböző amfetamin alapú stimuláló szerek is.

A július elsejétől hatályos új büntető törvénykönyv szigorúbban lép fel a kábítószer-használókkal szemben. A fogyasztás önálló, 2 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető bűncselekmény lesz, valamint a függőkkel szembeni speciális szabályok is megszűnnek az új Btk. életbelépésével.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik