drog, kábítószer (drog, )
Szórakozás

Harc a drogok ellen

Június 26-a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem világnapja.

Egy 1987-ben hozott, 1988-ban életbelépő ENSZ határozat óta június 26-a a kábítószer-fogyasztás elleni küzdelem világnapja, melynek célja, hogy felhívja a figyelmet a drogfogyasztás egészségügyi és szociális veszélyeire, valamint a kábítószer-használat elleni fellépés fontosságára. Az akkori konferencián résztvevő tagállamok megállapodtak arról is, hogy egy átfogó együttműködés keretében 2008-ra 50 százalékos csökkenést érnek el az illegális kábítószer-fogyasztás területén. A szervezet drogellenes akciója lényegében megbukott. A közelmúltban készült felmérések szerint ugyanis világszerte nőtt a kábítószer-fogyasztók, illetve az azt kipróbálók száma.

Ugyanakkor a drogfogyasztás egy, a többségi társadalom előtt rejtett tevékenység, éppen ezért a szerhasználók pontos számát nehéz megbecsülni. Évente több, országos szintű, reprezentatív felmérés is készül, ám legtöbbjük csak egy bizonyos korcsoportot, drogtípust vagy éppen bizonyos társadalmi köröket vizsgál. Annyi bizonyos, hogy hazánkban a 18-64 év közötti népesség körében évek óta a kannabisz származékok a legelterjedtebbek, de, főleg a fiatalok körében népszerűek a különböző amfetamin alapú stimuláló szerek is.

A július elsejétől hatályos új büntető törvénykönyv szigorúbban lép fel a kábítószer-használókkal szemben. A fogyasztás önálló, 2 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető bűncselekmény lesz, valamint a függőkkel szembeni speciális szabályok is megszűnnek az új Btk. életbelépésével.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.