Szórakozás

Vigyázat: veszélyes lehet a vakáció!

A Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja mind a diákok, mind szüleik figyelmét a szünidő alatt leselkedő veszélyforrásokra. A sokéves tapasztalat azt mutatja, hogy a vakáció alatt megnő a balesetet szenvedők száma, ezzel együtt pedig a vízi tragédiáké is. A gyermekek ilyenkor az iskolai kötöttségekből kiszakadva, figyelmetlenebbek, ezért könnyen megesik a baj.

A kapitányság azt kéri, hogy az anyukák, az apukák és a nagyszülők fordítsanak időt arra, hogy a nyár veszélyeiről elbeszélgetnek gyermekeikkel. Mondják el nekik, hogyha egyedül tartózkodnak otthon, idegennek ne nyissanak ajtót!

Az utcán közlekedve, pedig tartsák be a KRESZ rájuk vonatkozó szabályait! Gyalogosan csak kijelölt gyalogátkelőhelyen menjenek át az úttesten! Vasúti átkelésnél is legyenek körültekintőek!

Tény, hogy ilyenkor a járművezetőknek is alkalmazkodniuk kell a megváltozott helyzethez. Kérik, hogy a sofőrök fokozottan figyeljenek olyan helyeken, ahol a nebulók megjelenhetnek, mint például játszóterek, strandok, táborok.

Amennyiben strandolni mennek, csak kijelölt fürdőhelyen ússzanak! Felhevült testtel ne ugorjunk be a vízbe! Kimelegedve fokozatosan hűtsék le magukat a tó vizével! Szabad vízen gumimatracon ne aludjanak el, mert könnyen elsodródhatnak! Csónakba csak a megengedett létszámú utasok szálljanak be! Még a jó úszóknak sem ajánlják a rendőrök, hogy a bójával jelölt területen kívül, a hajózási útvonalon tartózkodjanak a vízben. Az éjszakai fürdőzés minden bizonnyal kellemes, de tilos a tavon – írja közleményében a megyei rendőrkapitányság.

“Tapasztalataink szerint a fürdőzők nem veszik elég komolyan a viharjelzést a tavaknál. A II. fokú viharjelzést a vihar tényleges érkezése előtt egy órával legtöbbször már lehet látni. Így mindenkinek elég ideje van elhagyni a tavat, hiszen ez már az a fokozat, amikor ember egyáltalán nem tartózkodhat a vízben, a vízen.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik