Szórakozás

Gyógyszer kopaszodás és alkoholfüggőség ellen?

kopaszodas(210x140)(3).jpg (kopaszodás, )
kopaszodas(210x140)(3).jpg (kopaszodás, )

Egy friss kutatás szerint azok a férfiak, akik finasterid hatóanyagú gyógyszerrel küzdenek a kopaszodás ellen, egyúttal kevesebb alkoholt is fogyasztanak.

Mint az már korábban kiderült, a hajhullás elleni gyógyszer lehetséges mellékhatásai közé tartozik a csökkent libidó, a depresszió és az öngyilkossági gondolatok. A kutatás szerint éppen azok fogyasztanak kevesebb alkoholt, akikben a készítmény hatására a nemi vágy is csökken – írja a Házipatika.com

“Azoknak a férfiaknak, akik a finasterid abbahagyása ellenére is megmaradtak a makacs szexuális mellékhatások, mintegy kétharmada fogyasztott kevesebb alkoholt, mint a gyógyszer szedése előtt” – számolt be az Alcoholism: Clinical & Experimental Research júniusi számában megjelent tanulmány szerzője, Dr. Michael Irwig, a George Washington Orvostudományi Egyetem munkatársa. Bár a kutatók pontosan nem tudják, hogyan váltja ki a gyógyszer ezt a hatást, Irwing úgy véli, hogy a finasterid az agy kémiáját változtatja meg. “A finasterid az agy arra irányuló képességét gátolhatja, hogy neuroszteroid hormonokat termeljen, amelyek valószínűleg összefüggésben állnak az alkoholfogyasztással” – véli Irwing.

A kutató ugyanakkor hangsúlyozta, hogy azoknak a fiatalabb férfiaknak, akik a finasterid alkalmazását fontolgatják a férfias típusú hajhullás kezelésére, alaposan mérlegelniük kell az enyhe kozmetikai előnyöket és a néhány súlyos kockázatot.

James Garbutt, az Észak-Karolina Egyetem pszichiátere úgy véli, hogy a kutatás alapján nem lehet ok-okozati összefüggést bizonyítani a gyógyszer és az alkoholfogyasztás csökkenése között. A szakértő ennek ellenére úgy véli, hogy az eredményeknek köszönhetően fokozottabb figyelmet lehet a későbbiekben fordítani a neuroaktív szteroid rendszer működésére, hogy ennek segítségével lehessen olyan gyógyszereket kifejleszteni, amelyekkel kezelhető az alkoholizmus.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik