Szórakozás

A háziállatokra is veszélyes a passzív dohányzás

macska (macska, )
macska (macska, )

Azok a kutyák és macskák, melyek gazdái dohányoznak, bizonyos típusú daganatos megbetegedések kétszer nagyobb kockázatának vannak kitéve, mint a nemdohányzó gazdik kedvencei.

A passzív dohányzás emberekre gyakorolt káros hatását már mindenki jól ismeri, de a háziállat-tulajdonosok közül sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a másodlagos dohányfüst négylábú kedvenceikre is veszélyt jelent – idézi Val Millst, a Buckinghamshire SmokeFree Support Service kutatócsoportjának vezetőjét a Házipatika.com.

A dohányfüstnek kitett kutyákban például sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki orr- és tüdődaganat, mint azoknak, amelyek nincsenek kitéve dohányfüstnek. Ráadásul a kisebb állatok és a madarak is érintettek, mert ezek rendkívül érzékenyek a dohányfüst hatásaira.

A Tufts Egyetem korábbi kutatása szintén kimutatta, hogy a dohányosokkal élő macskákban nagyobb valószínűséggel alakul ki macska limfóma, a vér és az immunrendszer súlyos daganatos megbetegedése. E kutatást megelőzően a szakértők úgy vélték, hogy ezt a daganattípust a macska leukémia vírus okozza, de az újabb kutatás megerősítette, hogy a környezeti hatások, köztük a másodlagos dohányfüst, pusztító hatást gyakorolhat a macskákra. A kutatók úgy gondolják, hogy amikor a macskák tisztálkodnak, lenyelik a szőrükre tapadt szennyezett port, kátrányt, hamut és nikotint.

Nem csak a dohányzással veszélyeztetik azonban szőrös kedvenceik egészségét a gazdák. Az amerikai Háziállatok Elhízását Megelőző Szövetség kutatása azt mutatta, hogy az Egyesült Államokban a macskák és kutyák fele a túltáplálás és a mozgáshiány következtében túlsúlyos vagy elhízott. Ez pedig a daganatos megbetegedések, a cukorbetegség, az ízületi gyulladás és a veseelégtelenség kialakulásának is kedvez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik