Szórakozás
víz (víz pohárban)

Megértőbb lesz, aki lehűti magát

24.hu
24.hu

2013. 06. 14. 11:13

Egy friss kutatás szerint azok, akik lehűtik magukat - szó szerint, akár egy pohár hideg vízzel -, nyitottabbá válnak mások nézőpontjára.

A nyári kánikulában könnyen veszekedés kerekedhet az olyan mindennapi apróságokból, mint hogy érdemes-e lángost venni a strandon, vagy hogy sikerült-e elég keményre fújni a matracot – írja a Házipatika.com.

Az Acta Psychologica című holland szakfolyóirat júniusi számában megjelent eredmények alapján az emberi elfogadókészséget és befolyásolhatóságot módosítja a külső-belső hőmérséklet. “Amikor próbáljuk befogadni valaki másnak a nézőpontját, azzal kezdjük, hogy mi magunk mit gondolnánk az adott szituációban” – magyarázta Claudia Sassenrath, német Ulmi Egyetem szakértője. Az egocentrikus, tehát énközpontú horgonyzásnak is hívott gondolati mechanizmus az, ami akár hideg víz hatására is alakulhat.

A kutatók két kísérletet végeztek. Az elsőben 81 résztvevőnek adtak egy-egy papírpoharat, amiben 20 vagy 40 Celsius fokos, tehát hideg vagy meleg víz volt. Aztán megkérdezték tőlük, hogy milyen formájú a pohár, mik az alapvető tulajdonságai és funkciói, hogy eltereljék a figyelmüket a folyadék hőmérsékletéről. Ezután le kellett tenni a poharat, és három rövid történet következett három különböző emberről.

Az egyik történetben például egy férfit két barátja rábeszélte, hogy nézzen meg egy fantasztikus filmet, ami azonban végül nem nyerte el a tetszését. Egy furcsa fordulat folytán a férfi azt írta e-mailben a barátainak, hogy mennyire élvezte a vetítést. A kísérletben résztvevőknek el kellett dönteniük, hogy a főhős üzenete komoly volt-e, vagy tréfa. Azok, akik korábban hideg vizes poharat tartottak, hajlamosabbak voltak feltételezni az üzenet valódiságát a háttértörténet ismeretének ellenére, míg a meleg vizet fogók inkább viccnek vélték az e-mailt.

A második kísérlet alkalmával egy olyan történetet kellett elolvasni a pohártartás után, amelyben egy lány elvesztett egy tárgyat. A hideg vizes csoport tagjai több megértést tanúsítottak a hiába keresgélő karakter iránt. Sassenrath elmondta, hogy az alacsonyabb hőmérsékletnek való kitettség csökkenti az egocentrikus horgonyzás hatását az ítélethozatalban, így nyitottabbá tesz minket mások nézőpontjának befogadására.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Mentőkhöz menekült az elkószált 14 éves kutya

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.